Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Premnožené kvasinky v črevách bábätká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám takmer 3 mesačnú dcérku ktorej zo stolice zistili premnožené kvasinky v črevách (2 druhy, jeden druh na 2 krížiky, druhý na 3 krížiky). Má nasadený Diflucan sirup. Je čisto dojčená, okrem hlienovitej, zapáchajúcej stolice nemá žiadne ťažkosti, prospieva dobre. Keďže je len čisto dojčená, mohla tie kvasinky dostať odo mňa? Prípadne je potrebné, aby som sa preliečila aj ja? Alebo stačí len úprava môjho jedálnička, nakoľko dosť obľubujem sladké.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nuž, hlavne, sa treba zamyslieť nad tým, či nemáte bolestivé dojčenie a kvasinky na dvorci/bradavke. Treba dodržiavať hygienu pred a po dojčení - pretrieť si bradavku vatovým tampónom namočeným do prevarenej vody, aby Vám na bradavke neostávali ani mikroskopické množsvá mlieka. Lebo to je žinvou pôdou pre kvasinky. Takže hygiena bradaviek a taktiež, ako píšete, určite nebude na škodu, ak aspoň na pár týždňov vylúčite všetky rýchle cukry a ovocie. Ideálne aj obmedziť škroby, nie úplne, ale znížiť príjem. Taktiež je dôležité, aby ste sebe aj bábätku dávali probiotiká - každej náležite veku a taktiež u Vás ideálne B-komplex 1x1tbl. denne. Malej možno tiež na pár dní B-vitamín kv. 1x5kv. Verím, že budete obe rýchlo fit. S pozdravom doki Katka