Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zápal uška +teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Teploty boli maximálne do 39. Dnes sa už neobjavili, naopak: vyhadzal sa nám. Tento stav mi pripomínal dni, keď sme si prechádzali chorobou ruky nohy ústa. Mame ju momentálne v okolí a aj náš sa už vyhádzal. Pomenej ako prvý krát, ale rovnakými výražkami .

    Čipky užíval od pondelka večera do včera večera, to mal poslednú. Dnes už nie. Teplota mu vyletela opäť nahor za cca 5 hodín.

    Ten výtok bol vyschnutý, číry, možno úplne jemno do žlta sfarbený. Nezapáchal, nebol mazľavý, akoby voda vytiekla von z uška a nechala po sebe stopu. Vo zvukovode som mu našla jemnú žltú blanku ktorá vybehla pravdepodobne s vytokom. Dnes už to má čisté, neopakovalo sa to.

    Každopádne, zavolám pani doktorke v pondelok a uvidíme, čo ďalej.

    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný víkend

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Podľa toho, čo píšete, si myslím, že pani doktorku nemusíte zaťažovať. Ak viete, že deti okolo Vás majú ruky-nohy-ústa, ak sa malý vyhádzal a vyzerá to ako niečo, čo ste už videla - máme veľmi pravdepodobne diagnózu a tá sa lieči -vitamínmi, ktoré už máte. Môžte akurát pridať kúpele v slaboružovom hypermangáne, príp., ak sú vyrážky aj pľuzgierovité, môžte dezinfikovať preparátom s povidon-jodidom. Ak už je uško v poriadku, nemá veľmi význam sa k tomu vracať. Každá choroba má možnosti rôznych variácií. A mohol mať aj zápal uška pri chorobe ruky-nohy-ústa. No je to vírusová záležitosť na tú nie je špecifická liečba. Len liečba symptómov - ťažkostí. Taktiež mohol mať šiestu detskú. Ak sa mu objavil výsev. Závisí to od chakateru výsevu. Odporúčam pozrieť si prezentcáiu na našej stránke www.vasaokidoki.sk - v sekcii "Čo ešte robíme" je podkategória prezentácie a tam je aj prezentácia o chorobách s vyrážkami - máte tam aj fotky k jednotlivým typom ochorenia a možno sa niečo z toho bude podobať na Vášho syna. Ku každej chorobe je aj liečba. Taktiež sú tieto choroby a liečba popísané v knihe "Pediatria pre zvedavých rodičov". Tam, akurát nie sú tie fotky, ktoré sú v prezentácií. Každopádne, myslím, že už ste najťažšiu fázu ochorenia zvládli a už to bude len lepšie. Opatrujte a. S pozdravom doki K.