Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cibula

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať je možný prenos listeriozy cez cibuľu. Zjedla som šalát v ktorom bola iba nastruhana tepelne neupravená cibula a neuvedomila som si to , je možné nejaké nebezpečenstvo? Dávam si na to pozor všetko oplachujem umývam ale tento spať som nerobila ja.

    Vopred dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Silne bolesti noh a zvysena teplota v 10-11. tyzdni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som na prelome 10-11 tyzdna tehotenstva. V priebehu tych dvoch mesiacov, som mala bezne veci ako nevolnost, hnacky, na zaciatku som schytala covid + zapal hrdla,brala som zinnat. Minuly tyzden som citila akoby tvrdnutie, stahy po nejakej beznej namahe.Trvalo to tyzden tak som teraz v piatok 2.2.sla pre istotu k lekarovi.Ten vsetko presiel babatko je vporiadku, vajecniky, zo spodu co pozeral krcok tak isto.Akurat pri kontrole moc.mechura to trolinku pichlo.Tak vzal moc,ze ci tam nie je zapal nahodou. Ja sa liecim na candidu,vcera som vybrala poslednu tabletku macmiror. Pri moceni ma nepali, nesvrbi ani nereze,chodim mocit akurat castejsie.No problem zacal hned v sobotu v noci, zacala som kaslat tak hlienovito,miestami na vracanie,urobila som si sirup med,cibula, dala si stop kasel pre tehotne a polku z 500 paralenu.Dnes co sa tyka kasla je to lepsie,ale rano z tych hlienov som az vracala.V piatok mi este nic nebolo. Co na trapi azda najviac od noci mam silne bolesti noh,musim nimi vkuse hybat,lebo sa to neda vydrzat + mi vyskocila teplota na 37,5 tak som si dala polku paralenu,ake ten nepokoj bolest v nohach su hrozne.Od tej bolesti uz placem.Tlak mam nizky 100/60. Nechcem tolko chodit za lekarkou ak to nebude nutne samozrejme.Na brusku ma nic neboli nepycha, iba tie strasne nohy, mozno trosku krize,ale nie velmi. Vedeli by ste mi prosim pomoct preco je to tak? Mam 38 a bojim sa o babatko. Do toho 1.trimestra to su este nejake 2 tyzdne cca. Vopred krasne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte strašné bolesti nôh, je potrebné vyšetrenie u všeobecného lekára, pretože takto neviem určiť o čo sa jedná. Teplota 37.5 je v tehotonsti normálna, ale tie bolesti je potrebné dotiahnuť.

  • Robitussin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 14. týždni gravidity a mám v rámci virózy veľmi silný dusivý kašeľ. Bylinkové sirupy, pastilky, cibuľa a iné babské rady nezaberajú. Hlavne v noci prebdiem pre kašeľ aj 2 hodiny. Je možné si dať aspoň na noc Robitussin antitusikum? Ďakujem za odpoveď.

  • toxoplazmoza,listerioza?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan Doktor,
    chcela by som sa opytat:
    som v 29tyzdni tehotenstva a mam dost velky strach z toxoplazmozy,kedze som ju este neprekonala..
    dnes som si krajala na elektrickom krajaci chlieb,az neskor som si vsimla,ze na nom muz pred nedavnom krajal cibulu a mrkvu,ktore boli predtym olupane(no na nervy z toho chlapa,neda si vysvetlit,ze je to urcene len na krajanie chleba,on ma povazuje za prehnane hygienicku).moja otazka znie,ci je mozne,aby nakaza presla na chlieb a ja som sa tak mohla pripadne nakazit,dakujem za odpoved,pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý den,
    riziko nákazy je nula. Prosím Vás, skoro všetky tehotné občas čistia mrkvu, občas lúpu cibuľu a spracúvajú surové maso. Potom si ruky utrú do utierky na riady a predstavte si, riziko toxomplazmózy je strašne malé, ročne je to iba pár prípadov. Aká je pravdepodobnosť, že mrkvu z Carfuru, ktorá sa dováža z holandských sklenníkov okaká nakazená holandská mačka ?
    Okrem toho nákaza po 30. týždni je už málo riziková z poškodenia plodu. Preto sa nestresujte.
    Mňa iba zaujíma technicky ako sa dá na krájači chleba krájať cibuľa a mrkva bez toho, aby si človek neukrojil kúsok palca. A ešte koľko chlapov krája mrkvu a cibuľu, okrem toho Vášho ?
    Takže aj napriek vysokým tehotenským hormónom buďte na toho Vášho dobrá, pripadá mi celkom ako vynaliezavý a pracovitý tvor.

  • jedalny listok dojciacej mamicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem krasny den,
    mna strasne zauijima, ako by mal vyzerat jedalny listok aspon na jeden den dojciacej mamicky 6-tydnoveho drobca....
    a to preto, lebo vsade citam ....strava ma byt pestra, vyvazena, vela ovocia a zeleniny, chude maso, a to co chuti, a zaklad mlieko a vela-vela tekutin
    ale ked uz idem konkretne nieco si prichystat, tak ostanem len na mlieku, jogurtoch, neperlivych mineralkach a zaujima ma to ovocie a zelenina, ako mam dostat do seba to kvantum vitaminov, ked citrusy sa nesmu, banany zapchavaju, jablcka nafukuju,,,,,strukoviny tiez, kapusta .....tak mi ostava jedine mrkva, kalerab, petrzlen
    a potom mam pocit, vlastne je to skutocnost, ze stale jem to iste----rananjky celozrnne pecivo s pomazankami, melta, caje, zasmazene rascove polievky a ine, druhe jedlo vacsinou chude maso, hovadzie, ryza, cestoviny a opat vela tekutin,,,,ale malo ovocia
    snad olupane jablcko, aby nas nenafukovalo...
    preto vas prosim o nieco konkretne,,,,a najma kedy sa mozem pustit do paradajok, uhoriek, citrusov.
    velmi pekne dakujem
    s pozdravom Efka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    síce nekojím, ale včera som si spravil totok:
    Kúpil som jedno balenie kuracích srdiečok a jedno balenie kuracích žalúdkov.
    Spenil som červenú cibuľu na masielku, na ňu som hodil celé srdiečka, umyté, a žalúdky, umyté a rozkrojené na 2 ks, zasypal výbornou domácou neštipľavou červenou paprikov, ktorú mi priviezla maminka z Miletičovej od maďarov. Po osmažení som to zalial červeným vínom - nie veľa (svatovavrinecké, neskorý zber, 2006, Mikulov - nemusíte sa báť alkohol sa vyparí pri 70 st. Celsia), pridal roznofarebnú sladkú papriku, tie veľké dužinaté papriky, čerstvé šampióny nakrájané nie na plátky ale na švtriny a zavrel do kuchty na trištvrte hodinu. Samozrejme osolené, okorenené a majoránka, trochu vorcestru.
    Za tristvrte hodiny pridať dva cesnaky - celé mesiačiky očistené a pred pridaním po nich tresknúť pohárom.
    Na záver pridať mrazenú zeleninu podľa chuti - mexická (kukurica, hrášok, mrkvička, alebo francúzska - pórik, cibuľa, mladá kartoka) a nechať dovariť. K tomu uhorkový kompót - cesnak soľ a citronová šťava.
    Len tak bez chleba, celá lekárska izba bola nadšená, okrem šéfa, ktorý má rád iba bifteky.
    No a raňaky - skúste tuniaka vo vlastnej šťave, nie drtený alebo kúsky, ale slušnú konzervu. Šťavu zlejte, tuniaka dajte do misky, zalejte hojne, ale naozaj hojne olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte - poriadne pomačkajte. K pečivu nádhera.
    No a na záver, kúpte si knihu od prof. Mikulaja - výživa tehotných žien, tam je receptov strašne moc.