Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Progestenalle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať do kedy sa ma uzivat progestenelle do 34+0? Alebo môže sa uzivat aj do 35+0?

    Môže sa tento liek vysadiť zo dňa na deň? Nezačne sa žena otvárať?

    Vopred veľmi pekne dakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • Skracovanie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p.doktor.

    Chcela by som vedieť Váš názor :) prvý krat som mala krčok nameraný na 29mm už v 18tt, potom o 2 týždne som mala 31mm až do dnes, teraz mám krčok 27mm a som 25+4, budúci týždeň mám kontrolu v nemocnici. Bruško tvrdne 2-3x za deň, ale trvá to pár sekúnd a po zmene polohy to prejde, nie je to ani bolestivé. Beriem magnerot 2x3 denne. Progestenalle 200-0-200. Omega 3 mastné kyseliny a každé tri dni gynimun.

    Je toto optimálny nález? Doktorka mi povedala, že to ešte nie je stále nič strašné, no skôr mi to prišlo, že ma nechcela len stresovať. Je to naše tehotenstvo po 4 rokoch snaženia, takže som opatrná, snažím sa aj oddychovať.
    Pomáha mať nohy hore? A ležať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim je vážnym ohrozením tehotnej a je potrebné pred ním varovať. Vy máte normálny nález a nemusíte sa stresovať, riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako ostatné tehotné.

  • Pôrod 35 tyzden

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+5 tt a pri včerajšej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko stále to drží pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ? Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neverím, že v súčasnosti existuje pracovisko, ktoré uväzní ženu na viac ako mesiac o nemocnice.
    Ani neviem čo Vám mám napísať, pretože nerozumiem postupom, ktoré boli na Vás aplikované. Mrzí ma to.

  • Krcok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mesiac dozadu mi namerali krčok 3,2 cm. Moje mame o pár dni na to nameral 3,9cm. Teraz som presne 27+0tt a krčok cez cervikometriu 3,5cm. Lekár mi povedal, že je nález ok a všetko nad 2,5cm je dobre. Dávam si večer Progestenalle do posvy a normálne fungujem.
    Je možné že odchýlky sú spôsobené aj tým, že sa mi chcelo cikat? Mám sa nejako zapodievať tým krčkom alebo sa nemám obávať?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    meranei krčku sa má robiť po vymočení s prázdnym močovým mechúrom, inak je výsledok skreslený.
    Váš nález je v norme a netreba sa stresovať.

  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.

  • Progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.