Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problémy s prsníkmi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte horúčku, nemáte zápal prsníka. Zápal prsníka je tkanivový zápal, ktorý sa prejaví veľmi vysokými teplotami. Toto je zrejme prejav hromadenia mlieka pri ukončení dojčenia. Prsníky si nevytláčajte nedráždite, na 1-2 pite menej tekutín, prípadne si vyviažte prsníky elastickým obväzom, ak to nepomôže navštívte vášho gynekologa.

Podobné otázky

  • prsnik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, mam 9mesacneho syna, ktoreho stale kojim. nikdy som nemala problemy s prsnikmi az asi pred tyzdnom sa mi na lavom prsniku - na bradavke vytvoril akoby cerveny flak, ktory vyzera ako zapaleny a supe sa. aj ma pobolieva, hlavne pri kojeni. mozte mi poradit o co ide? inak trpim soberoickou dermatitidou a podoba sa to presne na take flaky. dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj to pripomína kožnú afekciu, može to byť aj tá seboroická deramtitida. Ak však máte aj horúčku, je potrebné vyšetrnie, či nejde o zápal prsníka