Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kľudový režím

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    viem, že takých otázok tu už je veľa, ale predsa sa chcem uistiť. Som v 31tt, na poslednej poradni mi bol odporučaný kľudový režím (ležať, ležať a ležať) kvôli tomu, že bábätko je uložené nízko ( ja mám ale pocit, že svoju polohu stále mení, po prebudení ma napr. tlačí viac pod rebrom, ku večeru ho zvyčajne cítim už nízko, opravte ma, ak je to hlúposť). Dĺžku krčku absolútne nepoznám, nikdy mi nie je oznámená, v tehotendkej knižke mám ale poznámku niečo v zmysle 2 cm na prst...bez ťažkostí a bez bolestí, pretože subjektívne ťažkosti ozaj nemám. Maordinovaný utrogestan + magnezium 1-2-2. Keďže som nebola poučena, čo znamena kludovy rezim, znamena to, ze mam len lezat a pohnut sa max na wc a do sprchy? Alebo kludovy rezim znamena aj obcasne mensie prechadzky, uprimne, je mi luto, ze mi nebol blizsie ozrejmeny dovod tychto pre mna stresujucich opatreni. Dakujem za Vasu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani neviem čo na to napísať.
    1. bez merania krčka neexistuje žiadny údaj o veľkosti rizika predčasného pôrodu. "nízko uložený plod" nie je medicínsky termín, ktorý by sa používal
    2. neexistujú dôkazy, že by prísny kludový režim predlžoval graviditu.

    Ja osobne by som vo Vašom prípade určite takto nepostupoval.

Podobné otázky

  • Skracovanie krcka v 20tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    som aktualne 20tt+4d. Doteraz bolo s krckom vsetko v poriadku na kazdej poradni (iba tolko mi vzdy doktor povedal, ze krcok je presne ako ma byt). Avsak vcera na poradni sa mu nejak nezdal a premeral ho utz. Zistil, ze ma len 2,9mm, teda ze je kratsi ako ma byt. Priblizne tyzden mi vynimocne (ani nie kazdy den) stvrdne 2-3x za den na par sekund brusko. Lekar mi dal magnerot 2x1 a utrogestan na vecer jednu tobolku na vklad. Mam mat 50% kludovy rezim. Moje twhotenstvo je od pociatku velmi hekticke, preto som zo vsetkehi velmi vylakana.
    Je to podla Vas velmi zly nalez na dany tyzden alebo je sanca ze sa krcok este zvacsi? Je sanca, ze neporodim predcasne?
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 16tt a cez víkend v sobotu som začala zrazu krvácať (tmavá krv bez zrazenín, množstvo cca jedna celá vložka, doslova sa zrazu postupne začala liať, bez bolestí), šla som na urgent, tam som už postupne prestávala krvácať, všetko je vraj našťastie v poriadku, vraj šlo o starú krv, ktorá bola niekde nahromadená a praskla cievka ako sa mi dvíha placenta, možno vraj do nej bábo koplo. Bola mi daná injekcia dicynone plus predpísané Dicynone 500, 2x1 tbl denne ráno a večer na pár dní. Pán doktor mi povedal, že nech mám radšej kľudový režim. Zabudla som sa spýtať, čo presne znamená tento kľudový režim, t.j. len ležať alebo môžem fungovať ale nenamahat sa? Do práce napr neísť vôbec? Mám sedavé zamestnanie, 8hod denne za pc... Neviem vlastne, či sa mám dať PN alebo ďalej čerpať dovolenku.... Teraz už našťastie nekrvácam, ale po utretí mám ešte na papieri tmavšiu krv...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje dôkaz že by kľudový režim znižoval riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ja ho odporúčam iba vo veľmi špecifických situáciách, respektíve skoro nikdy ho neodporúčam. Preto neviem, čo na to povedať, ja osobne si myslím, že môžete normálne žiť ako doteraz. Riziko potratu sa tým nemení.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som 34tta na poradni mi doktorka oznamila ze sa mi skratil krcok, neviem na kolko cm ani nic.. Ze je to vazne a dost skoro aby sa to dialo. Mam brat magnezium 3x denne a lezat. Po tyzdni kontrola a ze ak sa to nezlepsi tak ist do nemocnice.. Sem tam mi stvrdne brucho ale je to napriklad ze pol minuty a prejde to. Babatko ma podla velkeho ultrazvuku v 31tt skoro 2kg. Mierne ma tym vydesila tak by som rada poznala nazor aj ineho gynekologa.Je treba taky extremny kludovy rezim? Som prvorodicka, ci je teda mozny aj predcasny porod. Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá reagovať, ak nemáte zmeraný krčok, osobne si myslím, že sa nič vážne nedeje v 34. týždni už môže byť krčok skrátený vždy.

  • Cervikometria 25mm,21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň Pán doktor,
    v 21tt mi bol nameraný krčok 25mm, daná liečba Progesteron,Magnerot,kľudový režim.
    T.č.24tt nález rovnaký,drží to zatiaľ.
    Viem, že každý organizmus ženy je iný, ale máte skúsenosti,aby nám to vydržalo aspon najbližšie 3m? Vyhli sa možnej hospit., kedže doma mam 10m dieťa. Každá kontrola je pre mňa riadny stres či sa to opäť neskrátilo alebo či stojíme na tom istom ;)
    Prvé teh.som mala to isté len vtedy sa krčok skrátil až v 30tt na 16-17, 2týž hospit.,tá istá liečba, dokonca som prenášala,pôrod mi vyvolávali a skončilo to akút.sekciou.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste prvý pôrod neporodila predčasne tak riziko že by ste rodili predčasne teraz je pomerne malé. 25 mm je hraničný nález.
    Hlavne Vás chcem varovať pred kľudovým režimom, nikde nie je dokázané, že by znižoval riziko predčasného pôrodu ale spôsobuje rednutie kostí a zvyšuje riziko trombozy. Samozrejme vynechajte namáhavé aktivity ale žite pomerne normálny život s prechádzkami.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň želám,
    TP som mala najskôr vypočítaný na 17.9 neskôr mi hovorili už aj iné, ale tak dajme tomu že som v týždni tehotenstva v rozpätí 37-39. Začiatkom tohto mesiaca som bola s bolesťami bruška (po 3dnovej viróze) u svojho lekára, ktorý mi povedal, že sa mi skracuje krčok. 15.8 som mala krčok na 1cm skrátený, a dovtedy som mala samozrejme kľudový režim, oddych, žiaden pohlavný styk, cvičenia len dopĺňať Mg a oddychovať. Chcem sa teda opýtať, keďže som už relatívne v týždni kedy by pôrod prichádzal do úvahy - môžem začať cvičit s anibalom, pripadne na fit lopte a iné cvičenia, či tiež môžem mať pohlavný styk s manželom, … byť fyzicky aktívnejšia. Je to moje prvé tehotenstvo, momentálne sa cítim fyzicky v poriadku, posledný týždeň menštruáčné bolesti večer a v noci pripadne ráno.

    Ďakujem veľmi pekne.