Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Homeopatikum

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem som tehotná v 13tt. Dnes som si pri väčšom napätí dala homeopatikum sedatif pc 1tb môže uškodiť bábätku?
    Ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • zastavenie laktacie prirodzene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Koncom marca som ukoncila dojcenie mojej 5 rocnej dcery, po 61. mesiacoch. Napriek tomu, ze uz sa blizi koniec maja a teda uz bude skoro dva mesiace co nedojcim, mlieko sa mi tvori stale. Staci trochu stlacit bradavku raz za par dni a zjavi sa mnozstvo blielych kvapiek. Asi v polovici tohoto obdobia som mala problem s tvrdnutim prsnika: ten som si rozmasirovala, dala kapustny list, trochu odsala, a tiez pouzivala homeopatikum (riccinus comunis 30CH), postupne cele balenie. No tvorba mlieka sa nezastavila. Kazde rano pijem matovy caj (salviu nemozem). Myslim, ze sa mi tvrdnutie prsnikov znova vracia a dnes sa citim ako v horucke. Znova si budem musiet prikladat kapustny list a kupit nejake homeopatikum, ktore mi zaberie tak na par dni. Viete poradit? Ako dlho potrva, kym uplne odide tvorba mlieka? Existuje aj ina moznost ako lieky s vedlajsim ucinkom? Dakujem za odpoved!

  • Dotaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Dnes som v 37+0 tt. Od 6-7 mesiaca ma neskutočne pobolieva v ľavom lýtku vnútorná žila, no so žilami som nikdy nemala problém. Najskôr som užívala arnica montana 9ch homeopatikum a používam dodnes aj elastické obvazy. No príliš mi to nepomáhalo, lekárka mi predpísala anavenol 3x1 a anopyrin(ale ten neberiem, príbalový leták ma dosť vystrašil). Po anavenole je bolesť znesitelnejšia, ale len v tom prípade, že ležím s nohami vyloženými, inak je bolesť pri státí neznesitelna. Dalším problémom je, že pri vyšetrení pred 3 týždnami mi dr. zistila, že dieťa sa tlačí von, ale zatial sa neotváram. Na to mi predpísala Guajacuran 3x1, ale kedže sa to ani po týždni nezlepšilo, naopak zhoršilo predpísala mi diazepam 5 mg 3x1(dr. uvažovala, že by ma aj do nemocnice poslala, ale vraj vyskúšame ešte týžden). Denne si dávam sodu bikarbonu, čo vraj znižuje učinok diazepamu, lebo od začiatku tehotenstva trpím neznesitelné pálenie záhy, som žlčnikárka, a v minulosti som prekonala akutnu pankreatitídu, takže pred pálením záhy mám rešpekt. Ešte beriem magnézium a občas centrum pre tehotné. Myslím, že množstvom liekov môžem smelo konkurovať seniorom. Minulý týžden som bola na prietokoch s hodnotou 0,49 a bolo mi povedané, že už keby sa v súčasnoti narodilo dietatko bolo by všetko v poriadku, malo by byť už vyvinuté. Preto mám strach brať tolko všeliakých liekov, aby som mu neublížila. Lebo aj pohyby zaznamenávam len velmi sporadicky, ako aj počas celej tehotnosti, mám vraj hraničné nízke množstvo plodovej vody. Tak asi nemá chúda ani vela priestoru. Budem rada, ak mi napíšete svoj názor. A ospravedlnujem sa za dlhý dotaz.
    Mimi

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebný ultrazvuk žíl noh, aby sa zistila prípadná tromboza, ostatné veci sú v tehotnosti bežné a nič neznamenajú, uvedené lieky sú zbytočné.