Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celiakia sa netestuje pri opakovaných potratoch. Dokonca za diagnózu "opakované" potrácanie sa berie až tretí potrat, takže u Vás by sa nemuseli robiť žiadne vyšetrenia.
    Čo sa týka celiakie a jej vplyvu na opakované potrácanie, našiel som dve štúdie, zktorých jedna riziko potvrdila a druhá nie. Takže je to sporné, a zatiaľ vyšetrenie na celiakiu u bezpríznakovej ženy (bez známok poruchy trávenia a vstrebávania) sa pri opakovaných potratoch neodporúča.