Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Subamniálne viditeľné prúdenie krvi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či máte skúsenosť so subamniálnym prúdením krvi. Na morfologickom ultrazvuku v 21 tt mi bolo povedané, že niekde pri placente vidno akoby tok krvi (za plodovým obalom). V cca 10 tt som krvácala, dôvodom bol hematóm, ten sa vstrebal a po pár týždňoch krvácanie prešlo. Pani doktorka bola tým tokom krvi znepokojená, že to chce radšej sledovať. Moja gynekológička mi povedala, že to nemám riešiť, že je to určite z toho hematómu čo tam bol. Je to do budúcna nejako nebezpečné? Môže to nejako ovplyvniť pôrod (napr. keď sa placenta odlučuje na konci pôrodu)? Nie je tam riziko, že by sa tá krv niekam rozliala alebo to ohrozovalo dieťa? (A možno hlúpa otázka, ale keď tam dieťa kade tade silno kope, keď kopne do ničoho takého, nemôže sa stať niečo zlé?) Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krv môže prúdiť v podstate iba v cievach alebo teoreticky v nejakých priestoroch kam vedie prívodná cieva a odvodná cieva.
    Neviem si dobre predstaviť, čo takého našli na Vašom ultrazvukovom náleze, pretože ak by striekala krv pod amnion (plodový obal) došlo by k hromadeniu krvi a separácii amnia od steny maternice. Skôr si myslím, že sa jedná o nejakú cievu z okraja placenty (placentárny sínus) alebo niečo podobné.
    V každom prípade aj tak sa nedá nič iné robiť ako čakať, čo sa s útvarom bude diať postupom času.