Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Liečba herpesu v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhé roky mám problémy s genitálnym herpesom, zvykne sa mi objaviť párkrát do roka, niekedy zmizne rýchlo, inokedy sa s ním trápim, je bolestivejší a trvá dlhšie. Momentálne som v 12. týždni tehotenstva a keďže sa blížia sviatky, chcela by som byť pripravená a vedieť čo mám robiť, v prípade, že by sa mi počas nich objavil. Bol mi predpísaný Herpesin 400mg, ktorý by mal byť v tehotenstve bezpečný, ale nikto mi nechce povedať, či môžem užívať štandardné dávkovanie, 5krát denne, alebo je lepšie dávku znížiť. Prípadne mám skúsiť pri prvých prejavoch vyskúšať lokálnu masť, alebo je lepšie rovno nasadiť tabletky? Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakované výsevy herpesu sa nemusia nijako liečiť, pretože liečba nezmenšuje prejavy ani neskracuje dobu výsevu. Herpesin by ste mali užívať až po 36. týždni preventívne 3x1 tabletku, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom, a aby ste mohli rodiť prirodzene. Mastička je úplne neúčinná na genitálny herpes.