Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 32 g.t. a z pošvy mi bol vykultivovaný enterococcus faecalis, žiadne ťážkosti nepociťujem, jedine jemnú citlivosť pri pošvovom chode, ale to prisudzujem tomu, že si 2x za deň zavádzam progesteron, pre skracujúci sa krčok. Je nutné danú baktériu preliečovať, nerobi nejake rizika pre plod ? Alebo je to vporiadku. Ďakujem pekne za odpoveď.

Podobné otázky

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri otvorení krčka na 3 cm nie je možné hovoriť o funnelingu. Ak ste takto výrazne otvorená, určite by Vás mali hospitalizovať a zvážiť nejaké opatrenia na prevenciu odtoku plodovej vody takto skoro.
    Osobne si myslím, že máte krčok dlhý 3 cm a nie že ste takto otvorená.
    Enterococcus je normálna súčasť pošvovej flory a nemusí sa liečiť.

  • Nález

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či môžem mať pálenie a svrbenie pri močení a aj v kľude, keď mi v nemocnici pri výtere z pošvy našli Streptococcus agalactiae a Enterococcus faecalis. Môže to mať vplyv na zdravie bábätka? Dá sa to teraz počas tehotenstva nejako liečiť, lebo to neskutočne páli. Ako som k tomu prišla, keď dodržiavam prísnu hygienu? A ešte mám jednu otázku, čo to znamená, keď mávam v moči pozitívne bielkoviny.

    Ďakujem pán doktor!