Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Platnicka

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan profesor. Dozvedela som sa az teraz od obvodnej lekarky,ze platnicky vysinute mozu byt problem pri porode. Som v 39 tyzdni. Uz dlhe roky mam problem s platnickou L4/l5. Sem tam pobolieva. Na operaciu to nebolo,utlak miechy nebol....snazila som sa zistit dnes od svojej neurologicky,ci mozem rodit normalne a ze to ona taketo info nikdy nedavala zenam,ze to ma vediet gynekolog.....poradnu s nim mam az o tyzden a popravde mam strach,ci ma porod nechyti skor nez s nim budem a ci mi bude vediet vobec zodpovedat tuto otazku. Tehotenstvo preslo bez nejakych problemov s chrbticou.Smiem vas poprosit o vas nazor? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    JEDNOZNAČNE MOŽETE RODIŤ PRIRODZENE. Určite si nenechajte od niekoho zakázať prirodzený pôrod. Jedinou indikáciou k cisárskemu rezu je akútny výhrez platničky v posledných mesiacoch pred pôrodom. Inak sa určite preferuje prirodzený pôrod, pretože ležanie je pri platničkách nepríjemné, skoré vstávanie po pôrode je oveľa lepšie.

Podobné otázky

  • Kapsaicinova naplast

    , Autor: Ivana1009

    Dobry den, trapi ma bolest krku a ramien,mam dlhodobonproblem s platnickami. Som v 32 tyzdni a masaze krku su vraj v tehu neni odporucane,kvoli bodom,ktore mozu vyvolat porod. Chcem sa spytat ci mozem ppuzivat na krk aspon kapsaicinovu naplast. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný kapsaicín sa nachádza v pálivej paprike a je zodpovedný práve za ten pocit štípania a pálenia. Ani pri celkovom požívaní pálivých jedál nebol dokázaný vplyv na vývoj plodu, lokálne maste síce neboli testované na tehotných, ale nebol dokázaný negatívny vplyv pri pokusoch na zvieratách.

  • cisarsky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,pan doktor,v prvom rade Vam chcem podakovat za vsetky odpovede,ktore nam tu poskytujete, su pre nas velmi cenne a tiez zazelat uspesny novy rok:))A moja otazka-je heterozygotna mutacia protrombinu a tiez poskodenie medzistavcovych platniciek indikaciou k cisarskemu rezu? Dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    heterozygotná mutícia protrombínu nie je indikáciou k cisárskemu rezu a k platničkám sa musí vyjadriť ortopéd, osobne si myslím, že možete rodiť spontánne.

  • Pôrod s vysunutou platničkou

    , Autor: martina149

    Som v 25 t.t.a toto je moje tretie tehotenstvo.Obidva pôrody boli normálne,ale teraz sa bojím,lebo mám vysunutú krčnú platničku a už pred otehotnením to bol stav na operáciu.Chcem sa len poradiť,či môžem rodiť normálne alebo ma pôrod môže nejako ohroziť.Platnička dosť tlačí na miechu a už teraz mám silné bolesti chrbta.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko závisí na tom, čo napíše neurolog alebo ortopéd, teda podľa nálezu na platničke.
    Nechápem, že Vám dovolili otehotnieť, kým máte nestabilnú krčnú platničku, neviem, či Vás vobec budú mocť uspať pri eventuálnom cisárskom reze (pri intubácii sa zakláňa hlava), rovnako ako epidurálna analgézia zrejme nie je ideálna v tomto prípade.