Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenska embolia

    , Autor: Maria1009

    Dobry vecer,pan profesor. Som v 34 tyzdni. A mam taky intimny problem. Pri sexe s partnerom sa mi casto dostane do posvy vzduch. Neviem,ci je to sposobene uvolnenejsimi svalmi....potom ten vzduch vyjde aj von ale trapi ma jedna vec. Niekde som citala,ze v tehotnosti moze byt vzduch v posve nebezpecny a vyvolat smrtelnu emboliu. Mam sa obavat alebo to so sexom nesuvisi. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vzduchová embólia hrozí predovšetkým na začiatku tehotností a to iba v prípade, ak sa do pošvy dostane väčšie množstvo vzduchu (fúkanie do pošvy). Vtedy sa cez krčok dostane vzduch do maternice a okolo zárodku do ciev. Vo vyššom štádiu tehotnosti je už maternica vyplnená plodom a placentou, toto riziko je menšie. Okrem toho pri bežnom pohlavnom styku sa do pošvy dostáva malé množstvo vzduchu a riziko vzduchovej embólie je minimálne.