Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Biopsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je vhodné robiť biopsiu v 25.tt. Mám pretrvávajúci nález L-SIL z OC+ HPV. Výsledky z kolposkopie na spodnej pere v rozsahu č.4-7 cif. Prítomná rozsiahlejšia lézia, nepravid.tvaru kontaktne krvácajúca. TZ II + známky HPV, výraznejšia acetopozitivita, na č. 11 prítomná metaplázia 5mm
    Č.2-3 povrchová lézia acetonnegatívna, iódpozitívna
    Keďže som mala problémy aj predtým s krvácaním beriem utrogestan . Je prosím vhodné zasahovať do krčka? Môže biopsia spôsobiť nejaké riziko v tehotenstve? Alebo na základe výsledkov to môže počkať až po pôrode?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    biopsia z krčku v tehotnosti sa odporúča iba vtedy, ak kolposkopický nález nemôže na 100% vylúčiť invazívny nález. Pri L-SIL z cytológie riziko pokročilejšieho ochorenia je pomerne malé, ale lekár, ktorý previedol kolposkopiu musí zhodnotiť riziká a prínosy odberu. Samotný odber vzorky neznamená pre tehotenstvo riziká.
    Ešte raz zopakujem, kolposkopický nález u tehotnej by mal určite zhodnotiť špecialista v kolposkopii s praktickými skúsenosťami, biopsia by sa mala robiť iba ak sú známky pokročilejšieho ochorenia. U nás máme na klinike lekárku, ktorá ako jediná má certifikát z kolposkopie udelený anglickou královskou spoločnosťou gynekológov, takže tieto indikácie u nás robí vysoko špecializovaná kolegyňa.

Podobné otázky

  • Mamografia a dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    plne dojčím od pôrodu, čiže 3 mesiace. Je mi odporúčaná mamografia bilatelárne v MLO projekcii a biopsia, kvôli prekonanému zápalu prsníka v šestonedelí po ktorom mi zostala hrča v prsníku.
    Ako dlho po mamografii môžem opäť dojčit’?

    Ďakujem pekne.

  • mliecna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    syn sa narodil 17.5.09 cisarskym rezom. 4 dni po porode sa mi pustilo mliecko a odvtedy len kojim. Po kontrole u svojho gynekologa po sestonedeli som s jeho suhlasom, a po potrebnych vysetreniach, zacala brat antikoncepciu AZALIA, ktora sa predpisuje kojacim zenam. Nepredpokladala som ziadne problemy, kedze antikoncepciu som uz v minulosti uzivala. Ale asi na druhy den potom ako som ju zacala uzivat sa mi v lavom prsniku prestalo tvorit tolko miecka a tvorilo sa velmi pomaly. Nechcela som ju hned vysadit, lebo zatial to nerobilo problemy pri kojeni, kedze v pravom sa tvorilo dost. Chcela som dat telu sancu si zvyknut. Ale asi dva tyzdne po jej uzivani som si v lavom prsniku nahmatala hrcku. Bola som na vysetreniach a mali mi robit biopsiu, ale nebolo nutne, lebo tesne predtym zistili, ze je to len mliecna cysta. Zistili to, ked mi pichli mezokain na umrtvenie, tak pan doktor skusil, ci odtial nieco nepojde a slo. Len mlieko. Povedal, ze vytiahol takmer vsetko, co tam bolo. Poslal to aj na rozbor, ale vysledky budu mozno aj o mesiac, ale uistil ma, ze to nie je nic zavazne. Lenze na druhy den som si tam tu cystu nahmatala znova a takmer taku istu velku ako predtym. Mliecko sa mi stale tvori pomaly a menej ako v pravom prsniku. Chcem sa opytat, ci by som nemala vysadit antikoncepciu, kedze tieto problemy zacali az po jej uzivani?Dovtedy som nemala absolutne ziadne problemy. Maly sa vzdy napapal z jedneho prsnika a krasne mu to stacilo na dve a viac hodin, teraz, ked ho nakrmim z laveho, bud musim este dokrmit z praveho, alebo je do hodiny hladny. Masaze ani nahrievanie nepomaha. Chcem Vas poprosit o radu, ako sa tej cysty zbavit? Ci vysadit danu antikoncepciu? Co mozem urobit preto, aby tieto problemy prestali a mne sa zas v lavom prsniku tvorilo mliecko ako predtym? S kojenim nechcem prestat, maly krasne prospieva, pani doktorka nas na kazdej poradni len chvali. Chcem ho kojit co najdlhsie to bude mozne, ale rada by som vyriesila tento problem a velmi dufam, ze mi pomozete.
    Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to súhra náhod, retencia mlieka sa vyskytuje pri kojení často a je jedno, či beriete Azaliu alebo nie. Nechápem, prečo s tým robia také horory, biopsia a iné zákroky.