Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Protopic mast

    , Autor: Asti

    Dobry den,
    Mam otazku ohladne maste Protopic (tacrolimus, kalcineurinovy inhibitor). Citala som rozne studie, viacero z nich nenaslo ziaden negativny vplyv na plod, neviem teda, ci je len u nas tak demonizovany. Preco sa pytam: som atopik, v 34tt a na rukach sa neviem zbavit dvoch malych lozisk ekzemu. Kortikoidy od koznej zaberu len na chvilku a potom ta koza znova popraska a kedze uz jedno dieta doma mam, popraskana a zapalena koza na rukach nie je velmi prijemna. Kozna mi tuto mast nechcela davat v tehotenstve, a hoci mi ostala nejaka este spred teho, tak ju nepouzivam, aj ked vaham, lebo na tie ruky by mi pomohla. Mate pacientky/rodicky, ktore ju pouzivaju? Myslite ze je to pri lokalnom pouziti bezpecne? Vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pozeral som štúdie, tacrolimus sa podáva aj celkovo ženám po transplantácii obličiek aj počas tehotnosti, a nebol dokázaný výskyt závažných vrodených vývojových chýb, iba častejšie pôrod detí s menšou hmotnosťou, čo však môže byť dôsledok základného ochorenia.
    Pri podaní v masti sa do krvi vstrebáva ale hladiny sú rozdielne. Americká FDA ho zaradila do skupiny C, takže sa môže podať iba vtedy, ak benefit preváži riziká, pretože pri pokusoch na zvieratách boli zaznamenané účinky na plod, u ľudí však chýbajú jasné dôkazy o škodlivosti. Ja osobne nepoznám tento liek, ani nemám tehotné, ktoré by sa mi zverili, že ho brali.