Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pohyby v poslednom mesiaci

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, chcela by som sa opýtať ohľadom pohybov bábätka, dnes som 35+1, a za posledné dni mám pocit, že bábätko citim tak slabšie ako predtým. Myslím že cca do 34.týždňa boli pohyby naozaj výrazne a že keď malo svoju aktívnu fázu tak mi až odtlačalo ruku z bruška a v posledné dni je to také tlmené… citim ho každý den, ale ta intenzita pohybov mi príde slabšia, okrem toho keď ma štikutku,vtedy je to celkom zreteľne. Volala som so svojou lekárkou a povedala aby som si vyskúšala dať aj sladké a tak a odsledovala pohyby potom a ak by sa mi niečo nezdalo že mam íst na gyn.pohotovosť, nech to skontrolujú…, tak som si dala sladké a pohyby citim, mrvi sa tam vnútri bábo, ale stále to nie je také výrazne bubnovanie ako predtým. Mam aj placentu na prednej stene. Aky je vás názor? Keď sú tie pohyby prítomné, ale nie sú v takej intenzite? ..ja som si myslela že čím bude babo väčšie tym bude silnejšie kopať..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    znížené pohyby plodu môžu byť aj pri zmene jeho polohy, ale môže to signalizova´t, že plod šetrí energiou kvôli nedostatočnej funkcii placenty. Ak by pretrvával stav, potrebné je kardiotokografické vyšetrenie a ultrazvukové zhodnotenie.