Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky

    , Autor: Nika5713

    Dobrý deň , prosím Vás som v 34/6 tt , a hodnoty sú UA RI 0,72
    PI 1,18
    MCA PI 1,91
    Záver UA PI nad 95% .
    Je to stále na hospitalizáciu ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá zodpovedať, prietoky v pupočníkovej tepne sú iba jeden parameter, je potrebné zhodnoti´t rast plodu, predovšetkým dynamiku jeho rastu a množstvo plodovej vody. U nás v Ružinove kvôli prietokom obvykle nehospitalizujeme, odporúčame opakované kardiotokografické vyšetrenia pomocou tzv. komputer CTG, teda zhodnotenie rizika hypoxie plodu na základe hodnotenia krátkodobej variability. A opakujeme prietoky spolu so sledovaním rastu plodu každých 14 dní. Liečba neexistuje, iba sledovanie a pri známkach ohrozenia plodu predčasný pôrod.

Podobné otázky

  • Prietoky v 35+4tt

    , Autor: Domča4

    Dobrý deň.

    Rada by som sa informovala, či tieto prietoky v 35+4tt sú podľa vás v poriadku alebo sú patologické.
    Plod ma polohu KP, placenta zadná stena
    AU
    RI 0,79
    PI 1,54
    S/D 4,93
    HR 129 bpm

    MCA
    RI 0,71
    PI 1,31
    S/D 3,44
    CPR 0,85


    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa zahraničných tabuliek nie sú tieto hodnoty v norme a určite ich treba zhodnotiť v súvislosti s rastom plodu a na základe toho určiť ďalší postup sledovania tehotnosti.

  • Piata choroba v 36 týždni rehotenstva

    , Autor: PetFisch

    Dobrý deň,
    mladšej dcére sa prejavili príznaky piatej choroby ( typická vyrážka a výtok z nosa). Ja s ňou spávam v posteli, čiže vírusu som bola vystavená určite. Netuším či som ochorenie v detstve prekonala alebo nie no aktuálne mám už pár dní slabšiu nádchu a mierne škriabanie v hrdle. Práve som začala 36 týždeň. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Hrozí nejaké riziko pre bábätko? Ďakujem velmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné čo najskôr vám vyšetriť protilátky v krvi, či ste ochorenie prekonali. Ak nie, potom sa s odstupom času (14 dní) odoberú znova protilátky, ak sa začne tvoriť IgM, tak ste infikovaná a potom je potrebné sledovať prietoky krvi v mozgu plodu, či nedochádza ku rozpadu jeho krviniek. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa objednať ku mne do poradne.

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+2
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    strava samozrejme neovplyvňuje funkciu placenty v pozitívnom smere.
    Ak nemám čisto číselné hodnoty, neviem sa k tomu vyjadriť ale čo sa týka váhy plodu zodpovedá tzv. 8 percentilu, takže iba 8% plodov je menších v tomto veku ako je Váš.
    Ak je percentil pod 10, plod sledujeme pravidelne, bolo by dobré zopakovať meranie za 14 dní. Ale v prvom rade je potrebné posúdiť, či máte správne určený termín pôrodu a gestačný vek podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia, pretože podľa poslednej menštruácie býva termín až v 40% nepresný.

  • Piata choroba a vplyv na tehotenstvo

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor som v 22 týždni tehotenstva ( 21 plus 4) a náš syn akurát prekonal piatu chorobu, začalo sa to rašom líc a postupne sa vyhádzal na celom telíčku. Ja som aktuálne tiež momentálne prechladená (nádcha a kašeľ).Chcem sa opýtať ako teraz postupovať. Svojmu gynekológovi som to oznámila a on iba pozeral o akej chorobe hovorím. Určite si viete predstaviť, že po prečitaní nejakých článkov o tejto chorobe a jej vplyve na tehotenstvo som vystrašená. Pán doktor stretli ste sa vy niekedy s touto chorobou a ako ste to riešili s pacientkami?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mala by ste mať odobranú krv na protilátky čo najskôr, ak sú pozitívne, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a nič nehrozí. Ak budú negatívne, potom by sa mal odber opakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.
    Ak ste v dosahu Bratislavy, kľudne môžete využiť aj služby našej kliniky, na infekčné ochorenia sa špecializujeme.