Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krčok

    , Autor: simik1903

    Dobrý deň pan doktor, ja by som sa chcela poradiť ohladne tvrdnutia brucha.
    Mam tiez taky pocit, ze sa mi postupne skracuje krcok, ale rozhodne neviem, ci to je tym, ze v tehotenstve je to prirodzené alebo sa to postupne zhoršuje?
    V 17tom týždni som mala dlzku krcka 39 mm, v 22 tt som mala dlzku 33..nikto mi na to nic nepovedal, iba ze mam lezat. Na lekarskej sprave som mala : Cervix funčkná dĺžka 33mm, vnut bránka T, valsav negat, bez funnelingu, hrdlo sakralné, tuhé, formované, zatvorené, klenby volné, nekrváca a normotonus (kvoli tomu silnemu tvrdnutiu).
    Mam uzivat magnezium, ale brusko mi tvrdne aj tak. Je pravda, ze mam naozaj obstipacnu stolicu, aj ked sa snazim ju upravit akokolvek, niekedy je to naozaj tazko.
    No teraz som v 24 tt, brusko tvrdne, snazim sa co najviac lezat, ale nerozumiem tomu krcku. Kontrakcie to nie su teda, dali ma na ten pristroj a vyjadrili sa, ze som prilis chudá tak citim viacej pohyby plodu. Tak ale preco mam lezať?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dlžka krčka 33 mm je úplne normálna a nie sú potrebné žiadne opatrenia. Nikdy sa nedokázalo, že by kľudový režim predlžoval tehotenstvo pri hroziacom predčasnom pôrode.
    V 26. týždni sa odporúča skríning merania krčka, ak by bol skrátený pod 25 mm, je potrebné nasadiť vaginálne progesteron.

Podobné otázky

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím, vyšla mi tehotenská cukrovka. O pár dní idem k diabetológovi. Čítala som nejaké články na internete a vydesilo ma to. Ak budem poctivo dodržiavať diétu a odporúčania lekára, nehrozí mi predčasný pôrod alebo úmrtie bábätka? Krčok som mala podľa cervikometrie 3,5cm, tlak, moč, všetko je v poriadku. Som momentálne 26 plus 2 tt. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenská cukrovka je v súčasnej dobe veľmi dobre riešiteľná predovšetkým diétov ale hlavne pohybovým režimom. Denne dajte väčšiu prechádzku, alebo inú aktivitu. Stravu Vám odporučí diabetológ.
    Neskôr sa bude sledova´t rast plodu, pretože nadmerný rast je najlepší ukazateĺ nedostatočnej kompenzácie cukrovky.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.

  • Progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Nika47

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Simona2633

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.