Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápcha

    , Autor: Atina

    Dobrý večer,
    od 12. týždňa užívam Maltofer železo 2x za deň, od 30. týždňa 1x za deň.
    Som v 30. týždni tehotenstva. Stolicu mám momentálne
    asi každý piaty deň. Predtým som problém nemala, začalo sa to užívaním železa. Veľmi ťažko sa mi momentálne spúšťa stolica, cítim občas tlaky v konečníku, pichanie. Keď som 3 dni neužívala železo, tak stolicu som mala mäkkú. Stále mi len idú vetry.
    Na poradni som bola, všetko je v poriadku. Odporučili mi len 1x za deň užívať železo, v 29. týždni mi bol robený odber krvi a stále mám hgb pod 120, teraz 108.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je bežným vedľajším účinkom preparátov so železom, že spôsobujú zápchu. Okrem toho je to tiež bežným problémom v tehotnosti, pretože je mierne spomalený chod čriev, kvôli progesterónu.
    Môžete skúsiť zameniť preparát za iný, či Vám nesadne lepšie, ale pri hemoglobíne 108 nie je užívanie bezprostredne nutné, respktíve bude stačiť raz za dva dni.

Podobné otázky

  • Zapcha

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan profesor. Som v 30 tyzdni a uz tyzden ma trapi zapcha. Skusam vsetkp mozne cez slivky susene,ovsene kase,acidka,probootika,tekutin pijem nad 2 litre ale nic nezabera. Nesnazim sa velmi tlacit,a dnes sa mi objavila aj krv na toaletnom papieri,zrejme hemeroidy alebo trhlinka. Viete mi prosim poradit nieco? A este otazka babatku to nemoze iblizit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápcha je v tehotnosti veľmi častý prejav, pretože tehotenský hormon progesteron spomaľuje chod čriev.
    Vidím, že ste skúsili už všetko, ešte môžete vyskúšať denne laktulózový sirup, mohlo by to pomôcť a psyllium ako nerozpustnú vlákninu. Pomáha aj pravideľná chôdza
    Plod tým ohrozený nie je.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: bubo38

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť som v 15tt a dnes som jednorázovo trochu zakrvácala niesom si istá či to bolo z predu alebo s konečníka nakoľko má trápi zápcha a mávam po utretí krv na toaletaku a dnes som si všimla že aj v stolici, žiadne bolesti nemám, mám kôli tomu zakrvácaniu hneď navštíviť pohotovosť. Vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je potrebné okamžité vyšetrenie, pretože ak by ste aj zakrvácala z pošvy, nie je na to žiadna liečba, ktorá by znížila riziko potratu. Ale podľa toho čo uvádzate, sú najpravdepodobnejším zdrojom zakrvácania hemeroidy v konečníku, informujte o krvácaní v nasledujúcej poradni u gynekologa.

  • Celodenne zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som cca v 5tyzdni tehotenstva a uz 2 tyzden ma trapi celodenna nevolnost, zvracanie 3-4x denne a zapcha spojena s hemoroidmi.
    Je to moja druha tehotnost,uz aj pri prvom synovi som mala tieto tazkosti,krvacala som hned od zaciatku,uzivala hormony a mala kludovy rezim.Pocas celeho tehotenstva som sa trapila s roznymi diagnozami,najprv hroziaci potrat,neskorsie zle ulozena placenta,potom riziko predcasneho porodu.Syn sa nakoniec narodil 2tyzdne pre terminom (3530/52).
    V sucasnosti mam obavy,ci toto caste zvracanie nebude opakovane smerovat ku krvacaniu,resp.k inym tazkostiam,ktore by mohli ohrozit zivotaschopnost plodu.
    Jest mi nechuti,pitny rezim mam slaby,max.1l tekutin,vsetko co zjem,vypijem ma tazi v zaludku,kazdu chvilu ma napina na zvracanie,jedine co pomaha je spanok.
    Kedze mam 19mesacneho syna,oktoreho sa staram sama,lebo manzel chodi na tyzdnovky,mam velky problem s varenim,s pachmi,som stale unavena,strieadaju sa mi navaly tepla a zimnica.
    Uzivam sice homeopatika na nevolnost,ale nemam pocit ,zeby to fungovalo,za 2tyzdne som uz schudla 3kg.
    Prve vysetrenie u gynekologa ma este len caka,1.10.2010,ale mam velky strach,ze ma bude chciet hospitalizovat,co si neviem pri malom dietati predstavit.
    Ako prekonat tieto tazkosti a ako sa vyhnut hospitalizacii?
    Dakujem velmi pekne
    S pozdravom

    Andrea Kovalčíková

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hospitalizácia nie je nutná, pokiaľ sa nezistia zmeny v krvi. Takéto zvracanie je pomerne časté a skúsi´t možete Degan alebo Torecan, alebo voľne predajné tabletky na báze zázvoru.

  • zapcha a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor! Potrebovala by som poradit ohladne zapchy. Som v 14. tyzdni tehotenstva a stale castejsie trpim zapchou. V poslednej dobe vsak ked je zapcha dlhsie, zacne mi z konecnika tiect krv a to pretrvava dost dlho, niekedy aj 3 dni. Netecie mi za normalnych okolnosti, len ked idem na WC, ci uz na malu alebo na velku. V strave sa stale snazim mat co najviac vlakniny, ale mam pocit, ze to nepomaha. Moze to byt nieco vazne alebo sa jedna o poranenie sliznice konecnika, ked mi to zacne az po prvej zapche? A keby som mala hemoroidy, tak by ma zrejme nieco bolelo alebo by som si nieco nahmatala, nie? Lebo nejake zvlastne bolesti nemam a ani nic nenahmatam. Som z toho dost nestastna, neviem, ci sa jedna naozaj len o nejake poranenie alebo nejaku vaznu chorobu. Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v tehotnosti časté, progesteron spomaľuje pohyby čriev. Vhodné sú jogurty s vlákninou, veľa tekutín, sušené ovocie a prípadne občas lactuloza.

  • kŕče v bruchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, momentálne som v 25 tt a trápia ma také zvláštne kŕče v bruchu. Neviem, či to môže spôsobovať zápcha alebo možno vetry, ale kŕče mi vystreľujú v podbrušku a niekedy až do chrbáta. Pociťujem to tak dva dni. Je to taký pocit, ako keby mi niečo prebublalo bruchom a vystrelí to ako kŕč. Tiež sa mi zdá, že sa malinký v brušku, hlavne navečer, keď som v kľude dosť prevaľuje. Môže to byť tým, že sa otáča? Predtým kopal smerom von, čiže cítila som to na bruchu, ale teraz mám pocit, ako by kopal nejak dolu smerom ku chrbátu a možno aj to spôsobuje tie kŕče. Čo by pomohlo? Neviem, či sa mám báť alebo je to normálne. Ďakujem