Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Druhé tehotenstvo a skrátený kŕčok

    , Autor: ZuziMel

    Dobrý deň pán doktor.

    Viem, že je tu veľa príspevkov na túto tému, ale predsa sa chcem opýtať. Prvé tehotenstvo (2021) som mala bezproblémové (občas tvrdnutie bruška) až do 30tt kedy na bežnej poradni zistila moja dr, že som na 1cm otvorená. Ihneď nasledovala hospitalizácia, infúzie, antibiotiká preventívne či v tele nie je zápal, magnézium do žily a kortikoidy pre bábätko. Počas pobytu v nemocnici som sa aj napriek neustálemu ležaniu naďalej postupne otvárala a nakoniec som porodila po odtoku plodovej vody spontánne v 33+4tt. Príčina predčasného pôrodu nebola zistená. Malá pobudla istý čas v nemocnici, ale je našťastie zdravá.

    Tentokrát som opäť tehotná, momentálne v 25tt. Vyše mesiaca beriem magnézium kvôli tvrdnutiu bruška. Pred mesiacom mi dr merala kŕčok, ktorý mal 34mm a tak predpísala utrogestan na vkladanie 1tabletu večer, nakázala viac odpočívať a o 2 týždne kontrola. Na ďalšej kontrole bola dĺžka krčku 37mm. Dr opäť predpísala utrogestan, tentokrát ráno a večer jednu tabletu a že mám mať kľudový režim (kontrola zas o 2 týždne). Pri 21 mesačnej dcére sa snažím oddychovať najviac ako sa dá.
    Je riziko, že sa mi zopakuje predčasný pôrod? Toto tehotenstvo ma viac pobolieva bruško aj cítim akoby také tlaky, čo som pri prvom nezažila. Je to normálne?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Utrogestan do pošvy je najlepšia prevencia predčasného pôrodu, ak ste už raz predčasne porodila. Vaša dlžka krčka je momentálne v poriadku, nad 30 mm je to normálna hodnota. Kľudový režim riziko predčasného pôrodu neznižuje. S anamnézou predčasného pôrodu máte aj v ďalšej tehotnosti toto riziko zvýšené, Utrogestan ho však čiastnočne zníži.