Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nízky estriol v tehotenstve a cysta

    , Autor: Zuzana101010

    Dobrý deň pán doktor,

    kombinovaný screening v 2. trimestri mi vyšiel pozitívne s výsledkom 1:250 v termíne na DS. Poznámka od lekárky je, že je to kvôli nízkemu estriolu, ktorý mi vyšiel iba 0,47 MoM na daný týždeň.
    Inak hodnoty som mala:
    MS-AFP - 1,16 MoM
    uE3 - 0,47 MoM
    Total hCG - 1,25 MoM
    FreeB-hCG - 1,01 MoM
    PAPP - A - 1,13 MoM
    Od začiatku tehotenstva som mala zistenú aj cystu, ktorá mierne rastie, ale nedotýka sa bábätka, tak sa iba sleduje. Je možné, že ten estriol bol znížený kvôli tej cyste? Prípadne cca 2 dni pred odberom som dobrala Stodal kvôli suchému kašlu - mohol aj tento liek znížiť hodnotu? Alebo sa už chytám aj tenkej slamky, kým mi prídu výsledky trisomy testu?

    Viete mi prosím, povedať, aký dôležitý je estriol počas screeningu a či je hrozba DS reálna, keď je znížená hodnota iba tohto jedného hormónu a ostatné vyzerajú, že sú v rámci normálu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    estriol je steroidný hormón, ktorý je produkovaný v tehotnosti zaujímavým spôsobom. U plodu sa v nadobličke produkuje jeho prekurzor (DHEAS), ktorý sa dostáva od plodu do placenty a tu sa mení na estriol, ktorý sa vylučuje do krvi matky. Jeho hladina preto poukazuje na celkovú funkciu fetoplacentárnej jednotky. Pri niektorých chromozómových poruchách preto môžu byť jeho hodnoty znížené, ale stále je potrebné jeho hladiny brať do úvahy s ostatnými výsledkami. Rovnako veľmi nízke hodnoty bývajú pri poruche metabolizmu cholesterolu u plodu, ktoré sa však nemusia zistiť trisomy testom. Toto všetko by mal s Vami prekonzultovať genetik.
    Cysta na vaječníku ani Stodal hladiny estriolu neovplyvňujú, je to čisto záležitosť týkajúca sa plodu. Hrozba DS je uvedená v tom výsledku - s danými výsledkami je 249 plodov bez Downovho syndrómu a jeden ho má.