Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Žlčníkové kamene

    , Autor: lenka128

    Dobrý deň, chcem sa spýtať minulý rok 2.12.2022 som bola u lekárky kôli častejším bolestiam brucha, poslala ma na sono, ktoré mi bolo robené 9.2.2023 a podľa vyšetrenia mi vyšli,že mám žlčníkové kamene vo veľkosti 4mm. Minulý mesiac 13.1.2023 mi robila dr. usg brucha pretože mi meškala menštruácia ( na druhý deň 14.1. mi menštruácia prišla ) no moja otázka znie je možné,že práve toto sono vyšetrenie nemohlo zachytiť spomenuté kamene ? Na gynekologickom sone som mala brucho čisté, som z toho trošku zmätená a neviem či sa mám objednať na operáciu alebo nie.
    Ďakujem za odpoveď a pekný deň prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak dobre rozumiem otázke, tak gynekologička nenašla žlčníkové kamene, čo je logické, pretože ich nehľadala.
    Ultrazvukové vyšetrenie orgánov dutiny brušnej spadá do kompetencie rádiogiagnostika a nie gynekológa, u nás sa vyšetrujú iba orgány v malej panve.

Podobné otázky

  • zlcnikove kamene a laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 2 rocne dieta. Dnes mi zistili zlcnikove kamene. Som v 6 tt tehotenstva. Neviete mi poradit, ci ist na operaciu pocas tehotenstva alebo pockat az ked porodim. Zlcnik ma boli....Neuskodi operacia dietatku?
    Dakujem
    Tana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potreba to dohodnúť s chirurgom, aby on určil, či je operácia potrebná alebo nie. Zaseknutý kameň v tehotnosti nie je ideálna komplikácia.

  • tehotenstvo,hernia a zlcnikove kamene :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.chcela by som vas poprosit o radu,mame jedno dietatko 3 rocne po porode mi zistili zlcnikove kamene a s chrbticou- hernia platnickova.momentalne som otehotnela.bojim sa ci to zvladnem.mam jednu znamu co mala zlcnikove kamene a stale chodievala na inekcie v tehotenstve koli zachvatom,ktore neboli urcene pre tehotne zeny. moze to nejak poskodit dietatko? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žlčníkové kamene možu byť v tehotnosti nemé a nemusia robiť žiadne obtiaže. Avšak rovnako ako aj mimo graviditu možu sposobiť zápal žlčníka a potom je potrebná liečba. Dieťa to nepoškodzuje.