Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tlak na konečník

    , Autor: Maigas

    Dobrý večer, aktuálne som v prebiehajúcom 23tt a v nedeľu som mala bolesti brucha a krížov a mierny tlak zo spodu. Išla som teda na pohotovosť kde však všetko bolo v poriadku ( kŕčok zavretý, tuhy, vyše cez 5cm)ale dali mi infuziu a prikázali Kludovy režim. Bolesť ako tak zmizla ale mierny tlak v konečníku nie. Tento tlak nemám celý deň a nie je bolestivý skor pocitovo nepríjemný ako keby mám zastavené vetry. Prosím vás môže to byť tým alebo to môže mať aj inú príčinu? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpodstatnejší je nález na krčku - meraný vaginálnym ultrazvukom, ak je nad 50 mm, tak momentálne nemáte napriek nepríjemným pocitom zvýšené riziko potratu.
    Tlak v konečníku ani nemusí súvisieť s nálezom na pôrodných cestách, môžu ho spôsobovať aj hemeroidy alebo zácpa.
    S kľudovým režimom to netreba prehánať, nebolo dokázané, že by znížil riziko predčasného pôrodu a potratu. Sama uvidíte, aká primeraná denná aktivita je pre Vás znesiteľná.