Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kontrola krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom môjho momentálneho stavu. Som v 26tt a po včerajšej kontrole, kedy mi bola nameraná hodnota krčku 3,4 cm som dostala odporúčanie na kľudový režim. Doteraz prebehlo tehotenstvo úplne bez komplikácii, som športovo aktívna a zrazu mám ležať na ľavom boku a hlavne nesedieť. Je táto hodnota v tomto období riziková a aké parametre by mal krčok ideálne mať? Môj gynekológ mi nasadil utrogestan (ráno, večer) a kontrolu o 2 týždne. Čo môžem urobiť pre to, aby sa stav rapídne nezhoršil? Je naozaj dobré iba ležanie a šetrenie sa? Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnota krčka nad 30 mm je úplne normálna (ak je to merané ultrazvukom) takže sa mi až nechce veriť, že Vás niekto obmedzuje kvôli 34 mm, nepomýlila ste sa?
    Utrogestan sa dáva pri hodnote pod 25 mm. Možno nemám ucelené informácie, ale naozaj si myslím, že ste úplne zdravá tehotná, čo sa týka dlžky krčka.

Podobné otázky

  • Kontrola krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, koľko krát by mal gynekológ na bežnej poradni počas celého tehotenstva kontrolovať stav krčka? Mám pocit ze od 12tt. ( Teraz som v 25tt) mi lekár kŕčom, resp. vyšetrenie zo spodu nerobil. Je to v poriadku? Mám si o také vyšetrenie žiadať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálne vyšetrenie na zhodnotenie stavu krčka maternice by malo byť súčasťou pravideľných vyšetrení v poradni. Avšak u nás prijatý štandardný postup je v tomto zmysle trocha nejednoznačný:
    "Vonkajšieho vyšetrenia tehotnej a bimanuálne vyšetrenie tehotnej (zhodnotenie cervix skóre - podľa zváženia)"
    V niektorých krajinách sa tehotné vaginálne nevyšetrujú. Odporúča sa však okolo 25.-26. týždňa meranie krčku maternice ultrazvukom (cervikometria), čo je najpresnejší ukazateľ hroziaceho predčasného pôrodu.
    Osobne si myslím, že cervikometria má význam už po 16. týždni, pretože môže zachytiť nedostatočnosť krčka maternice a prípadne možno indikovať potrebnú liečbu.