Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kontrola krčka

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, koľko krát by mal gynekológ na bežnej poradni počas celého tehotenstva kontrolovať stav krčka? Mám pocit ze od 12tt. ( Teraz som v 25tt) mi lekár kŕčom, resp. vyšetrenie zo spodu nerobil. Je to v poriadku? Mám si o také vyšetrenie žiadať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálne vyšetrenie na zhodnotenie stavu krčka maternice by malo byť súčasťou pravideľných vyšetrení v poradni. Avšak u nás prijatý štandardný postup je v tomto zmysle trocha nejednoznačný:
    "Vonkajšieho vyšetrenia tehotnej a bimanuálne vyšetrenie tehotnej (zhodnotenie cervix skóre - podľa zváženia)"
    V niektorých krajinách sa tehotné vaginálne nevyšetrujú. Odporúča sa však okolo 25.-26. týždňa meranie krčku maternice ultrazvukom (cervikometria), čo je najpresnejší ukazateľ hroziaceho predčasného pôrodu.
    Osobne si myslím, že cervikometria má význam už po 16. týždni, pretože môže zachytiť nedostatočnosť krčka maternice a prípadne možno indikovať potrebnú liečbu.