Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hodnoty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň zasielam som hodnoty,podľa vás ktorý je to týždeň tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potreba podrobne vysvetliť princíp ultrazvukového merania. Dané hodnoty nevyjadrujú "týždeň tehotnosti" ale vzťahujú sa k veku plodu, ktorý musí byť stanovený ultrazvukovým vyšetrením v prvom trimestri, ideálne medzi 10. a 12. týždňom. Hoci ultrazvukové prístroje akoby ukazujú, pre aký vek plodu (týždeň) je nameraná hodnota priemernou hodnotou, ale to nie je podstatné, podstatný údaj je, koľko percent plodov má v presne stanovenom týždni danú hodnotu. Ak je to pod 10% je potrebné tomu venovať zvýšenú pozornosť. Takže napríklad hodnotu BPD (priečny rozmer hlavičky) 44 mm má v 20+3 iba 7,5% plodov. HC (obvod hlavičky): 161 mm má 2,5% plodov a AC (obvod bruška) 141 mm má 5,3% plodov, FL (dĺžka stehennej kosti) 30 mm má 4,4% plodov, celkovú odhadovanú váhu, ktorá sa vypočíta z týchto hodnôt má cca. 2,6% plodov v 20+3 týždni tehotnosti.
    Celková dĺžka plodu sa už nestanovuje, lebo sa nedá zmerať, plod od hlavičky k zadočku je príliš veľký, tak sa merajú iba tieto hodnoty (hlavička, bruško, stehno).
    Ako som už zdôraznil, úplnym základom je presné stanovenie veku plodu podľa prvého ultrazvuku v 10. až 12. týždni, vtedy sú všetky plody rovnako veľké a tak dĺžka presne zodpovedá veku plodu. Ak by sa stanovený termín pôrodu podľa ultrazvuku v I. trimestri nelíšil od veku plodu podľa menštruácie, tak je potrebné pátrať po príčine, prečo je plod v 20. týždni menší. Ale je možné, že plod je mladší (čo sa ukáže práve podľa I. UZV) a tým by hodnoty stúpli nad 10 percentil a je všetko OK.

Podobné otázky

  • Podozrenie na väčší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som 33+3 tt a dnes na poradni doktorka namerala obvod bruška väčší o dva týždne, čiže ako keby som bola 35+3 tt. Všetky ostatné hodnoty sú vraj v poriadku len obvod bruška je väčší, konkrétne rozmery mi nepovedala ani nezapísala do správy. Hmotnosť bábätka (dievčatko) je 2543g.
    Pani doktorka mi povedala, že sa mohla vyvinúť tehotenská cukrovka( test na tehotenskú cukrovku mi robili v 24 tt a bol negatívny), tak ma poslala na diabetológiu a na sono na kontrolu biometrie. Celkom ma to vystrašilo. Prosím viete mi povedať čo to znamená, že či je len väčšia alebo to môže mat nejaké iné negatívne následky? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez hodnoty neviem zistiť aký percentil má bruško plodu, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Avšak meranie bruška býva občas nepresné, pretože nie je jednoduché nastaviť správny obvod a nerobiť tzv. salámové rezy.
    Uvidíte čo zistia na kontrolnom sone. Existuje aj tzv. late onset diabetes, ktorý vzniká neskôr aj pri negatívnom teste. Dôležité je správanie v tehotnosti, či sa žena aktívne hýbe a ako sa stravuje.

  • Výsledky flowmetrie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+1, bábätko je menšie, 2200 g. Doteraz boli prietoky OK, dnes troška zhoršenie. Nález je takýto:
    Pphl, pohyby +, výrazná pohybová aktivita plodu, normohydramnion, placenta post, UmA PI 1,01 MCPA PI 1,3, t.c. CPR 4 pctl.

    O tri dni mám ďalšiu kontrolu, je to postačujúce ? Podľa vás sú aké tieto výsledky ? Je to moc zle ? Bojím sa že by sa mi to v priebehu týchto troch dní mohlo zhoršiť.
    V prípade, že by to nebolo horšie, chceli by vyvolať pôrod po 37+0.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotné hodnoty sú iba málo výpovedné, treba zvážiť všetky okolnosti. Hodnoty sa zadávajú do špeciálnych tabuliek, ktoré vypočítajú riziko ohrozenia plodu a podľa toho sa dáva odporučenie. Na našej klinike máme špeciálne CTG prístroje s počítačovou analýzou, tie nám určia riziko nedostatoku kyslíka a my sa riadime predovšetkým týmto.

  • Dojčenie a cholesterol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,akoi je to s cholesterolom počas dojčenia, tiež sú bežne zvýšené hodnoty ako počas tehotenstva? Na preventívkr mi vyšiel zvýšený, mám si upraviť stravu inak dostanem lieky, ale naozaj neviem čo vypustit, stravujem sa zdravo. Dojcim rok a 1 mesiac, napriek vekuveku dieťaťa stále dosť intenzívne, menštruácia sa mi ešte nevrátila. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cholesterol býva v tehotnosti zvýšený kvôli vysokým hladinám estrogénov, ale aj pri dojčení môže byť zvýšený, čo dokazujú niektoré štúdie, po skončení dojčenia by sa mal vrátiť do normálnych hodnôt. Zvýšenie hladiny však nie je veľmi veľké, skôr sú to hraničné hodnoty.

  • Rast plodu v maternici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať na rast bábätka v maternici. Prvé tehotenstvo mi bol vyvolávaný pôrod kvôli IUGR v 36+6tt a malý sa narodil a mal 2380g. Prietoky aj placenta po histológii boli v poriadku, len na CTG boli decelerácie oziev.
    Kvôli tomu ma teraz sledujú opätovne. Momentálne som 35+6tt. Do 33+1 tt to všetko vychádzalo podľa tabuliek a dnes som bola na premeraní a zas vychádza bábätko menšie.
    Takéto mám zapísané hodnoty v knižke:
    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g
    Zodpovedá 32+5tt.

    Ďalšiu kontrolu mám 20.9. Netreba skôr? Ja aj manžel nie sme vysokí, narodili sme sa obaja tak, že sme mali pod 3kg. Malý keď sa narodil bol úplne v poriadku. Ale strašne ma to stresuje a aj tak ma upokojovali, že tie odchýlky sú ešte ok a uvidíme neskôr a nemám sa stresovať. Mám aj tehotenský diabetes.držím diétu.

    Čo si o tom myslíte vy ?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa napísaných údajov má plod významne menší obvod bruška ako by bolo pre daný gestačný týždeň v norme.
    V prvom rade je potrebné zapátrať či je termín pôrodu stanovený správne. A treba opakovať meranie o 10-14 dní, či sa bude prehlbovať zaostávanie v raste.

  • Fetalna biometria-AC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som pocuv vas nazor na obvod bruska-AC. Som terminovo podla prveho skriningu 28+3, comu zodpoveda aj hmotnost plodu 1130g (28+4 vyratane sonom na zaklade rozmerov). Hodnoty mam napisane v sprave 74-269-218-55. To brusko (218) najviac zaostava za ostatnymi rozmermi. Vsimla som si, ze toto zaostavanie mal uz aj pri 2.trim. skriningu, ale doteraz som tomu nevenovala pozornost a tak som si presla vsetky merania po tyzdnoch a brusko rastie, len zaostava o par dni. Videlo ma hadam uz aj zo 7 doktorov, lebo som bola v nemocnici kvoli serklazi a nikto nic neriesil a vsetko je ok, len ja som nad tym zacala rozmyslat. Ostatne udaje: placenta ZS bez odlucovania a hematomov, AFI v norme, fetoplacentarna cirkulacia v norme, tlak dobry bez opuchov, moc negat. Beriem Clexane 0,4, Anopyrin 100mg, 2x Progestanelle 200mg, vapnik, Mg, Ladyvita2 a Globifer forte, bola mi diag. GDM pred 2t a stravujem sa podla odporucani, glukozu mam v ramci normy aj s rezervou. Dakujem za nazor na AC.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša gravidita je zrejme vysoko riziková ak užívate takéto kvantum liekov a pri takto rizikovej tehotnosti je potrebné dobre zhodnotiť ultrazvukový nález.
    AC je pod 3 percentilom, takže podľa nameraných hodnôt naozaj je plod "chudý" a je potrebné sledova´t dynamiku rastu AC. Liečba na to neexistuje, iba sledovanie, ak by začali poruchy aj prietokov, potom zvážiť ukončenie gravidity skôr.