Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rizikové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moje prvé tehotenstvo bolo veľmi rizikové,v 4.a 5.mes som krvácala pre abrupciu placenty, od 20.týž.užívala Salbutamol pre tvrdnutie bruška á6 hod., neskôr á 4 hod.), od 28.týž.som sa začala otvárať, takže som mala prísny kľud na lôžku vo zvýšenej polohe. od 35.týž.som si pichala inzulín pre zvýšené hodnoty glykémie. Porodila som spontánne v 38.týž. Plánujeme druhé dieťatko, ale bojím sa, že sa problémy zopakujú,prípadne predčasne porodím. Dá sa odhadnúť, či bude aj druhé tehot.podobné? Nie je to risk? Moja túžba je veľká, no strach väčší. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    porodila ste v termíne, takže všetky "hrozby" boli iba hrozby a nie reálne nebezpečenstvo. jeidne, čo je potrebné dovyšetriť ešte pred graviditou je možnosť cukrovky, ostatné by sa nemalo opakvoať.

Podobné otázky

  • Kludovy režim a rizikové tehotenstvo

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň prajem,
    aktuálne zajtra začínam 35tt, dnes som 33+6, od približne 25tt mám kvôli skracujúcemu sa krčku a tvrdnutiu brucha nasadený kludovy režim s liečbou Utrogestan 0-0-2 a Magnerot. Bola som raz hospitalizovaná 3 dni kde mi dávali MGSO4. Počas týchto viac ako dvoch mesiacov len ležím s nohami vyššie, stále som doma, nikam nechodím len keď po byte na wc, obed. lekárka na poslednej poradni namerala krčok cca 20mm bez vnútorného funnelingu ( pár týždňov dozadu som mala s funellingom) a povedala aby som ešte potiahla aspoň do 36TT kludovy režim, čo najdlhšie aby ak nahodou sa bábätko narodilo už úplne donosené, lenže mne posledne týždne aj keď sa idem najesť a sedím dlhšie alebo trosku dlhšie pochodim po byte nevladzem dýchať a strašne mi je ťažko, točí sa mi v hlave kvôli môjmu nízkemu tlaku. Chcem sa opýtať, stále mám dodržiavať kludovy režim na lôžku takmer cely deň alebo môžem aj cestovať autom k rodine 15 minút od bytu alebo sa ísť prejsť alebo o týždeň mame opekacku vo firme tak ísť tam ku kolegom môžem? Alebo radšej mám ešte potiahnuť čo najdlhšie sa dá? Bojím sa aj toho, aby som potom vládala odrodiť ak sa niekedy v 37tt rozchodím.. už to je na mňa naozaj dlho ležať sama, ale nemám problém ak by sa niečo malo stať bábätku ostať ležať radšej .. prosím o vašu radu, ku svojej gynekologické už nepôjdem len priamo do pôrodnice o 2 týždne na kontrolu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kľudový režim jednoznačne nepredlžuje graviditu a už sa neodporúča. Môžete normálne žiť, najdôležitejší je ten utrogestan.

  • Lietanie

    , Autor: Fialka444

    Pán profesor, ďakujem za odpoveď, ešte ma napadá otázka ohľadom lietania, pokým ide o nerizikové tehotenstvo a pacientka nemá diagnostikovaný trombofilný stav, krátku dobu letu do 2-3 hodín, je nutné si pichať fraxiparine pred odletom ? Prečo to majú niektorí gynekológovia vo zvyku predpisovať a niektorí nie, nie je ohľadom toho nejaký konsenzus ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je dobrá otázka. Nejde o konsenzus, často lekári žiaľ konajú iba tak ako ich napadne, bez adekvátneho štúdia a hlavne u nás odborná spoločnosť nevydáva žiadne relevantné odporučenia.
    Pri krátkom lete pod 4 hodiny u nerizikovej tehotnej nie sú potrebné žiadne lieky, stačí dostatočná hydratácia a prípadne občasná prechádzka po lietadle (na záchod a späť).
    Tu máte odporučenia anglickej kráľovskej spoločnosti gynekológov.

    https://www.rcog.org.uk/media/lrupol45/air-travel-update_v4.pdf

  • Infekcia, predčasný pôrod, terapia Polygynax

    , Autor: Dominika0305

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať…Som v 30tt., rizikové tehotenstvo, skrátený krčok na 1,6mm, som po mesačnej hospitalizácii v domácom prostredí s prísnym kľudovým režimom. Pred prepustením mi z kultivacie vyšiel v pošve nález candida a enterokokus faecalis. Jeden deň som mala ampicilínový čípok a následne mi terapiu zmenili na Polygynax na 12 dní. Vaginálne si vkladám 2x200 Progestanelle. Vo Vašich odporúčaniach som sa dočítala, že liek Polygynax je v tehotenstve nevhodný. Moja otázka smeruje na nejakú alternatívu na preliečenie nakoľko lekári z nemocnice majú zaužívané postupy a debatu o nežiaducich účinkoch Polygynaxu v tehotenstve so mnou vopred zavrhli. Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ nemáte žiadne problémy, nie je potrebné ničiť prirodzenú floru pošvy čímkoľvek. Dajte si iba probiotiká.
    Dôležité je hlavne podávanie progesterónu do pošvy, ten znižuje riziko predčasného pôrodu.

  • Hematóm a cestovanie lietadlom

    , Autor: Jesssso

    Dobrý, chcela by som sa opýtať či je bezbezpečné letieť 2h 45min letom, ak mám hematóm. Som v 15 tt. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný let nemá vplyv na plod v 15. týždni ani pri hematome. Je otázka, či je vhodné vôbec cestovať, ak máte takto rizikové tehotenstvo a reálne hroziaci potrat.

  • rizikove tehotenstvo:-(

    , Autor: nika22

    Dobrý den,chcem sa spýtať,som v 27tt a v pondelok mi v noci tvrdlo bruuško,v utorok som mala v noci to tvrdnutie pravidelne každých 10minút..Odvtedy ma boli podbruško a akokeby dnu,taky tlak,krčok mám skráteny,polotuhý a som na prst otvorená...Bolo to len precvičovanie maternice na pôrod,alebo je to niečo vážne?Možem sa otvoriť viac tým,že mi tvrdne bruško?Ďakujem pekne za rozsiahlu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko závisí na náleze na krčkku maternice, a hlavne na jeho dĺžke ktorá sa meria ultrazvukom. Ak máte bolesti je potrebné vyšetrenie.