Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,068 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Lietanie

    , Autor: Fialka444

    Pán profesor, ďakujem za odpoveď, ešte ma napadá otázka ohľadom lietania, pokým ide o nerizikové tehotenstvo a pacientka nemá diagnostikovaný trombofilný stav, krátku dobu letu do 2-3 hodín, je nutné si pichať fraxiparine pred odletom ? Prečo to majú niektorí gynekológovia vo zvyku predpisovať a niektorí nie, nie je ohľadom toho nejaký konsenzus ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je dobrá otázka. Nejde o konsenzus, často lekári žiaľ konajú iba tak ako ich napadne, bez adekvátneho štúdia a hlavne u nás odborná spoločnosť nevydáva žiadne relevantné odporučenia.
    Pri krátkom lete pod 4 hodiny u nerizikovej tehotnej nie sú potrebné žiadne lieky, stačí dostatočná hydratácia a prípadne občasná prechádzka po lietadle (na záchod a späť).
    Tu máte odporučenia anglickej kráľovskej spoločnosti gynekológov.

    https://www.rcog.org.uk/media/lrupol45/air-travel-update_v4.pdf

Podobné otázky

  • Lietanie v 12. týždni

    , Autor: Janka1212

    Dobrý deň pán doktor,

    je prosím bezpečné letieť do Turecka v 12. týždni tehotenstva?

    Let by mal trvať 2,5 hoď. Nie je to veľa?

    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    let samotný nie je nebezpečný, ale je otázka, či chcete ísť tehotná mimo štáty EU. Ak by došlo ku komplikáciám, či dostanete adekvátnu starostlivosť.

  • 6 tyzden

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry Den,mam na vas otazku.Smiem podstupit 3 hod let ked som cca 6 tyzdni tehotenstva? Tu v zahranici mi DR.povedal ze ano no ja som to zistovala aj na Slovensku a tam Dr,ze nie .Tak skusam napisat este aj vam ci je ten let bezpecny.Dakujem za odpoved

  • Lietanie v prvých týždňoch tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem pan doktor,
    po dlhom snazeni mi dnes necakane vysli 2 ciarky :)))) Vasa rada nemysliet na to sa vyplatila.
    Ale prave tento tyzden ma moj gynekolog dovolenku a ja by som mala ist v piatok lietadlom do Francuzka. Menzes mi meska 4 dni, cyklus mavam zvycajne 31 dnovy. Citala som Vase prispevky o lietani, ale chcem sa opytat ci nehrozi zvysene riziko komplikacii v pripade, ze mam 2 folikularne cysty?
    Este ma trapi, ze v case ocakavaneho menzesu som mala male spinenie, tak som myslela, ze sa mi zacina menzes, nedavala pozor na alkohol a bola som aj cvicit a teraz mam obrovsku svalovicu. Mohlo to nejako babatku ublizit?

    Dakujem velmi pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cvičenie a občasný alkohol plod neohrozuje. Ani lietanie takto malú tehotnosť nijako neohrozí, na druhej strane, ak ste špinila, bol by vhodný ultrazvuk na potvrdenie vnútromaternicovej tehotnosti.

  • ultrazvuk, potvrdenie, lietanie, triple test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p. doktor, som v 16.tyzdni a momentalne zijem v zahranici. chcela by som sa uistit a spytat:
    -ci viac ultrazvukov (zatial som mala 4) su v poriadku pocas tehotenstva?
    -ci potrebujem potvrdenia ohladom navstevy gynekologa pocas tehotenstva pre ziskanie prispevku pri porode (rodit budem na SR). tehotensku knizku tu nerobia.
    -vas nazor na lietanie v tehotenstve (letim dlhy let v 23.tyzdni).
    -tu nerobia triple test, je mozne si tento test spravit dodatocne na SR po 23.tyzdni (pravdepodobne nie), ale mozem pre to nieco urobit?

    dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ultrazvuk neškodí, ale každé zbytočné vyšetrenie považujem za škodlivé, ak však máte dovody na opakované vyšetrenia potom je to ok.
    2. neviem
    3. lietanie nedoporučujem po 25. týždni, ale je to všetko individuálne a závisí aj na stave tehotnosti.
    4. po 23. týždni sú možné testy v kombinácii ultrazvukom a je to pomerne presné.

  • dovolenka letecky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan dr aky mate prosim Vas nazor na lietanie v tehotenstve odporucate ho ?v juni by sme chceli ist do grecka kratky let a nebude hadam az taka horucava budem tak v 4 mesiaci tehotenstva, samozrejme ak sa budem ja citit dobre a lekar potvrdi ze vsetko je ok.Co hrozi pri lietani?dakujem pekne za opdoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    názory na lietanie v tehotnosti sa menia. Bola publikovaná jedna štúdia, kde sa dotazníkom pýtali všetkých členov Anglickej kráľovskej spoločnosti gynekológov (RCOG) a názorov bol skoro rovnaký počet ako členov. Ja osobne si myslím, že do 25. týždňa je lietanie bezpečné a samozrejme závisí na dĺžke letu.
    Do Grécka je to cca. 2-3 hodiny, to by nemal byť problém, keby ste letela 8.8.2009 na Krétu, tak to by sme leteli spolu a bol by som k dispozícii. Mám tu smolu, že vždy keď letím, niekomu sa urobí nevoľno a ja po slušnej dávke whisky (mám paniku z lietania) dávam prvú pomoc nejakým neborákom v bezvedomí. Ale potom som hrdina letušiek.