Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kludovy režim a rizikové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    aktuálne zajtra začínam 35tt, dnes som 33+6, od približne 25tt mám kvôli skracujúcemu sa krčku a tvrdnutiu brucha nasadený kludovy režim s liečbou Utrogestan 0-0-2 a Magnerot. Bola som raz hospitalizovaná 3 dni kde mi dávali MGSO4. Počas týchto viac ako dvoch mesiacov len ležím s nohami vyššie, stále som doma, nikam nechodím len keď po byte na wc, obed. lekárka na poslednej poradni namerala krčok cca 20mm bez vnútorného funnelingu ( pár týždňov dozadu som mala s funellingom) a povedala aby som ešte potiahla aspoň do 36TT kludovy režim, čo najdlhšie aby ak nahodou sa bábätko narodilo už úplne donosené, lenže mne posledne týždne aj keď sa idem najesť a sedím dlhšie alebo trosku dlhšie pochodim po byte nevladzem dýchať a strašne mi je ťažko, točí sa mi v hlave kvôli môjmu nízkemu tlaku. Chcem sa opýtať, stále mám dodržiavať kludovy režim na lôžku takmer cely deň alebo môžem aj cestovať autom k rodine 15 minút od bytu alebo sa ísť prejsť alebo o týždeň mame opekacku vo firme tak ísť tam ku kolegom môžem? Alebo radšej mám ešte potiahnuť čo najdlhšie sa dá? Bojím sa aj toho, aby som potom vládala odrodiť ak sa niekedy v 37tt rozchodím.. už to je na mňa naozaj dlho ležať sama, ale nemám problém ak by sa niečo malo stať bábätku ostať ležať radšej .. prosím o vašu radu, ku svojej gynekologické už nepôjdem len priamo do pôrodnice o 2 týždne na kontrolu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prísny kľudový režim jednoznačne nepredlžuje graviditu a už sa neodporúča. Môžete normálne žiť, najdôležitejší je ten utrogestan.