Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • testovanie krvy na štítnu žľazu

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Doktor,

    ospravedlňujem sa za dĺžku príspevku, neprispievam často :-)

    viem, že vy ste gynekológ, ale napriek tomu, chcela by som sa opýtať na váš názor, aj keď nejaké na tú tému som si už od vás pozrela. Pri vyšetrení krvy mi zistili TSH 5,13(norma do 4-5 podľa laboratória, ktoré to robilo) a ani-TPO- protilátky 67 (norma 34).Na nete píšu ženy, čo majú poruchy, že majú protilátky 13000. Podľa mňa je to len mierne zvýšenie, rozumiem tomu, čo ste písal, že placenta produkuje niečo a tým sa zvyšujú tieto hladiny a podľa mňa v tehotnosti to nemá opodstatnenie riešiť, možno pri veľkých zvýšeniach, lebo tam sa dá predpokladať, že nejakú poruchu štítnej žľazy mala pacientka už pred otehotnením. Vyplašili ma, musela som sa objednať na vyšetrenie, ešte som tam nebola ale viem si predstaviť, čo bude nasledovať, predpíšu mi lieky a tie budem jesť počas celého tehotenstva. Viem, že v príbalovom letáku je napísané, že nemajú vplyv na plod a neprechádzajú do mlieka, ale ja neberiem ani prenatálne vitamíny, ja dávam prednosť radšej tým čerstvým vitamínom v ovocí a zelenine. Nie som zástanca liekov.

    Moja otázka je: Keď lekárke poviem, že si nemyslím, že takéto zvýšenie je dôvod na branie liekov, myslíte, že to môžem odmietnuť, predtým sa to nesledovalo a rodili sa zdravé deti. Nie som typ, čo by sa zbytočne "napchával umelými preparátnmi", ale mám obavu z toho, ako lekár zareaguje, že odmietam liečbu, alebo to mám zobrať tak, že mi to neublíži a aj keď mi nič nie je pre istotu lieky brať. Nechcem ich nejesť na vlastnú zodpovednosť a lekár mi zrejme na výber nedá. Veď keď je odborník, mal by vedieť, že mierne zvýšenie v tehotenstve je v norme a určite je neškodnejšie nejesť lieky ako ich jest.
    Aký máte na to názor prosím? Mám sa prekonať, jesť ich aj keď nemám na to rovnaký názor. Viete, bojím sa chémie aj preto, že boli preukázané rôzne štúdie, že chemikálie v čomkoľvek spôsobovali aj zmenu pohlavia u žiab a bola by som nerada, keby som chémiou zapríčinila, že napr.z chlapca bude gay :-) To myslím sa nadsázkou, ale tie štúdie sa na žabách naozaj robili.

    Ďakujem
    Lenka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predtým sa nič netestovalo a rodilo sa obrovské mnnožstvo poškodených detí, vačšina z nich umrela.
    Znížená funkcia štítnej žľazy v tehotnosti može viesť k zvýšenému riziko mentálnej retardácie plodu, či predčasného odlučovania placenty. Lieky na štítnu žľazu sú prirodzené hormóny produkované štítnou žľazou.
    Ale samozrejme branie liekov je iba na Vás s tým, že vy sama potom ponesiete následky.