Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • lieky

    , Autor: alina

    Dobry den.
    V 34 tt.som bola prijata do nemocnice s diagnozou skracovanie krcka maternice s pritomnostou kontrakcii.Bola mi nasadena tokolyticka liecba:2xdenne magnes.infuzia,3x1salbutamol a isoptin.Po 2 tyzdnoch som bola prepustena,ale nadalej mam uzivat salbutamol a isoptin.Chcela by som vediet vas nazor na tuto liecbu,lebo mam obavy,ci to bolo potrebne a ci aj pokracovanie liecbz ma svoje opodstatnenie.
    Dakujem

Podobné otázky

  • Hematóm

    , Autor: lenkamisko

    Dobrý deň, dnes mi začal 14. týždeň tehotenstva a neviem,či mám oslavovať alebo plakať. V utorok 13.2.2024 som absolvovala USG v Centre pre fetalnu a gynekologickú diagnostiku. Zistili mi hematóm na placente 5 cm x 3 cm. Pichám si od začiatku tehotenstva clexane 0,4, keďže som bola na IVF. Tiež som do 12. týždňa užívala 3 x denne amelgen a teraz beriem progestanelle 2 x ráno a 3 x večer. Prosím ako tieto lieky vplývajú na vzniknutý hematóm. Tiež od začiatku tehotenstva som brala femibion 1, teraz beriem femibion 2. Pomáha toto všetko nejako dieťatku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    clexane ak je indikovaný tak sa môže v tehotnosti podávať. Gestagény (amelgen a progestanelle) sa považujú za hormony ochraňujúce tehotenstvo, vitamíny tiež neškodia.
    Ak je tam hematom, nedá sa nič robiť, treba počkať či sa plod potratí, alebo prežije, ovplyvni´t sa to nijako nedá.

  • Co mam robit?

    , Autor: Chkeller

    Zdravim, pred rokom sme sa vystahovali s rodinou do zharanicia. Na Slovensku sme mali ivf, liecbu medrolom kvoli cytokinom a fraxiparinom, kvoli antifisfolipidovym protilatkam (nemala som antifisfolipidovy syndrom). Boli to premenlive a stale sa meniace hodnoty, ale pre istotu mi ich dali. Uzivala som aj progesteron do 12tt..

    Otehotnela som tu, spontanne, uplne bez snazenia sa, v zahranici, lekarovi som opakovala pri navstevach, co za problem som mala. Smaozrejme, preventivne nic nedal, aj ked som hovorila, ze moja lekarka na SK bez ohladu na vysledky, akonahle otehotniem, da aj progesteron, medrol aj fraxi. Pre istotu. No, on nie. Ani progresteron. Zobrali mi krv, na zakladne imun a krvne vysetrenia, vsetko ok. Tu specialne nemaju. Mozno niekde, na konci sveta. Dobre.

    V pondelok (5+3tt) som zacala jemne ruzovo spinit. Volala som svojmu, s tym, ci by nebol taky laskavy mi predpisat aspon progesteron, kedze velakrat mi tento hormon chybal. Nedal, netreba, spinenie je v poriadku. Na popoludnie uz som mala hnede jemne spinenie. Tak som isla na pohotovost, skusit stastie... Tam ma tiez odbili, ze zbytocne, nepomoze, kedze este mam prazdny vak, embryjko nikde.
    Vcera som nespinila uz ani ra, ale dnes cely den po malej potrebe + 2x som nasla aj na intimkach.

    Necitim uz ziadne priznaky tehotenstva, ziadne tahy, pichania, bolesti prs iba jemnu menstruacnu a velku psychicku bolest.

    Nemam ziadnu nadej a som sklamana, frustrovana, ze napriek mojim varovaniam NIC nerobili, NIKDE ma neposlali. Po opakovanych prosbach.

    Momentalne som v takej faze, ze chcem, aby tato nocna mora uz bola minulostou. Co robit, aby sa spustila krv? Ako k tomu dopomoct?
    Nechcem ist na kyret.

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečba pre istotu je najväčšia chyba, v zahraničí majú chvala bohu normálny prístup. Ak je progesteron v tehotnosti nízky, je to preto, že tehotenstvo nie je v poriadku.
    Ak ste potratili, treba pozrieť ultrazvukom a prípadne podať lieky na vyprázdnenie maternice.

  • Aky mate na tieto veci nazor?

    , Autor: Chkeller

    Dobry den, mam 32 rokov, a 1 dietatko po ivf, bola som roky v chronickom strese, cim moja imunita bola v koncoch. Prave preto, podla imunologicky, mi vysli embriotoxicke cytokiny a aj antifosfolipidove protilatky (hranicne iba a striedali sa pri kazdom odbere). Zo stresu aj po uspesnom ivf som mala stiahnutu hrud a kaslala som. Bala som sa. Uzivala som medrol, chodila na infuzie intralipidov, brala 6 magnerotov a pichala si fraxi. Tehotenstvo bolo uspesne, babatko ale mal iba 2700g, hadam cievy sa stiahli, ku koncu som si musela zvysit davku fraxiparinu. Tymto chcem povedat, ze som sa extremne bala a kedze som nevedela otehotniet (3 roky sme sa snazili), strasne som to prezivala. Kazdy meiac plac, hnev, atd. Ja si myslim, ze som si tieto problemy sposobila sama sebe.
    A dovod, preco Vam pisem. Syncek ma 3 roky, my sme sa odstahovali do zahranicia, som spokojna a stastna a otehotnela som tak, ze sme pohlavny styk prerusili. Dokonca sme pouzivali aj lubrikacny gel. :) total prekvapenie, pretoze nechcela som o tehotenstve este pocut, prave kvoli predchadzajucim skusenostiam. Sme ale velmi stastni, no ja zaroven mam obavy.

    Bola som u Dr. ktory mi preventivne nic nechcel predpisat. Teda mam na mysli medrol, fraxi a dokonca ani progesteron. Zobrali mi asi 10 ampuliek krvi na rozsiahly rozbor.

    A moje otazky:
    1. Vy ste spickovy gynekolog na SK, ake mate skusenosti s tymi tehotenstvami po takejto liecbe? Potrebovala este zena tieto lieky, ked uz bola v pohode?
    2. Preco mi da progesteron az po akcii srdca?
    3. Aj keby som mala vysledky dobre, mozem trvat na fraxiparine, ci nie je vtedy treba?

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložité. Pretože antifosfolipidové protilátky aj embryotoxické cytokíny nie sú zo stresu a je málo pravdepodobné, že by sa stratili (predovšetkým tie antifosfolipidové protilátky).
    Určite by som zvážil vyšetrenie zamerané práve na poruchy zrážania krvi. A zrejme nasadil aj anopyrin a fraxiparine. Ale je možné, že Vám odobrali krv práve na tieto vyšetrenia.

  • Kultivačné vyšetrenie moču 11tt

    , Autor: Katka002

    Dobrý deň p. doktor, z kultivacie moču mi boli potvrdené Escherichia coli a Lactobacillius species. Som v 11tt, môžu tieto baktérie nejak ohroziť plod ? Posledné 3 dni mam jemne bolesti v podbrušku. Boli mi predpisané penicilinove lieky a odporúčané probiotiká, je to dostačujúca liečba?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, či naozaj to bolo z moču, alebo E coli bola zavlečená z pošvy pri odbere. Závisí na technike odberu moču, mal by sa brať stredný prúd po osprchovaní.
    Ale ak je potvrdená baktéria v moči, nazýva sa to asymptomatická bakteriúria a je potrebná liečba, lebo prítomnosť baktérií v moči u tehotných zvyšuje riziko niektorých komplikácii.
    Antibiotiká by sa mali podať podľa citlivosti.

  • Kozmetika v tehotenstve

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, mam otazku, je potrebne sa nejakej konkretnej zlozky v kozmetike vyhybat pocas tehotenstva? (myslim hlavne kozmet.produkty na tvar) alebo nieje ziadne obmedzenie a mozem pouzivat vsetko ako doteraz?

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežné kozmetické produkty nie sú pre tehotenstvo nebezpečné. Za vysoko rizikové sa považujú lieky na akné, ktoré obsahujú deriváty vitamínu A, tzv. retinoidy, ale tie sú myslím iba na lekársky predpis.