Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • obavy

    , Autor: dadusa33

    Dobrý deň.Som v 28.týždni teh.,chodím do rizikovej ambulancie kôli hellp sy pri prvom mojom tehotenstve.Lekár mi sleduje tlak ,pečeňové testy,krvný obraz.Zatial je to v poriadku,až dnes mi vyšli trombocyty nižšie 135,pričom pred dvomi mesiacmi bola hodnota 193 a spodná hranica je 150.Lekár z toho nič nevyvodzuje,ale mňa to znepokojuje,lebo vjem , že jedna z prejavov hellp sy sú znížené trombocyty.Peč.testy su vnorme,tlak je v norme.Myslíte že by mohlo ísť o začínajúci prejav hellp sy,alebo bývajú takéto výkyvy v krvnom obraze v teh. bežné?Lekár mi stále len hovorí uvidíme.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné to sledovať ďalej, klesajúce doštičky možu byť naozaj prvý príznak začiatku ochorenia, vhodné je krvný obraz zopakovať čo najskor.

Podobné otázky

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Simona2633

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • 5 choroba v tehotenstve

    , Autor: Janicka317

    Dobrý chcem sa opytat mám zapal močových ciest a užívam zinnat 500, môže to ublížiť plodu ?? A ďalšie podozrenie mám bola som s pozitívnou osobou ktorá ma 5 chorobu, a som v 15tt ako mám postupovať a aké môžu byt následky mám veľké obavy dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zinnat je bezpečný a ak ste bola v kontakte s 5. chorobou je vhodné vyšetrneie protilátok, ak budú negatívne, opakovať protilátky o 14 dní, ak sa začnú tvoriť, boli ste infikovaná a je potrebné sledovanie.

  • 3D/4D sono - 2x

    , Autor: 222NIKA222

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcem sa informovať ohľadom škodlivosti morfologického veľkého ultrazvuku v 2 trimestri. Som v 20 týždni a túto stredu som bola na kontrole u p. doktorky, ktorá sa ma spýtala, či nechcem ísť k nim na 2 trimestrálny screening, aj keď som objednaná na budúci týždeň na veľké sono k inej doktorke (skúšali nové sono), tak som povedala, že áno. Lenže teraz mám obavy či dve veľké sona hneď po sebe neuškodia bábätku, hneď po týždni. Na tom neofickálnom screeningu mi povedala pani doktorka, že je všetko v poriadku, ale keďže som bola následne objednaná k druhej doktorke na veľké sono, tak správu nerobila. Za Váš odborný názor ohľadom škodlivosti sona tohto druhu Vám ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má sa robiť iba také vyšetrenie, ktoré prináša užitok pre pacienta. Ultrazvuk v tehotnosti sa považuje za bezpečný ale nemá sa robiť zbytočne a navyše. Napríklad sa vie, že zvyšuje riziko ľavorukosti. O iných účinkoch nemáme dôkazy, ale neznanemná to že neexistujú.
    Okrem toho verím, že si toto nadbytočné vyšetrenie platíte a nie je hradené z verejného poistenia u oboch lekárok.

  • Silný hluk

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ešte sa musím spýtať akurát mi robia klímu na dome a strašný hluk bol pri mne vŕtali tak hlučno že susedia to počuli tým že som bola vystavená tak blízko hluku tak sa chcem spýtať či je dôvod na obavy alebo môžem byť pokojná.Lebo ten robotník mi povedal že to má 160 decibelov bola tá ako zabíjačka alebo motorová píla zapnutá pri mojich ušiach aj mala so sebou hádzala ako bláznivá. Tak sa chcem spýtať či je dôvod na obavy nebývam takto vystavená hluku ale teraz sa stalo trvalo to hodinu alebo pol hodinu. Môže mi mala ohluchnut alebo môže sa niečo stat? Lebo som pomáhala vysávať tak som bola priamo pri zdroji. Ďakujem za odpoveď trvalo to pol hodinu hodinu....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vystavenie hluku nad 80 dB môže byť pre plod nebezpečné, avšak závisí na dlžke expozície, jednorázové kratšie vystavenie nie je nebezpečné, iba keby vy sama ste robila s touto vrtačkou denne.

  • Je zeler nevhodný?

    , Autor: Tina1432

    Dobrý deň mám troska obavy nakoľko som 29 týždeň tehotenstva a všade čítam ze zeler nesmiem jest lebo vyvoláva kontrakcie , no zabudla som sa a zjedla som w taniere polievky a dosť veľa zeleru v ňom, je ti problém?