Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa spytat, ci je vhodne uzivat probiotika pocas kojenia. konkrente LactoCand alebo Candistop.

    dakujem

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plodová voda uniká po "kvapkách" veľmi zriedka, a takmer vždy keď sa takéto niečo objaví je to moč alebo pošvový sekrét. Plodovej vody je v termíne pôrodu až liter a uníká väčšinou celá naraz. Ak máte suché vložky, nie je potrebné zaťažovať pohotovosť zbytočným vyšetrením, aj tak by sa nič neobjavilo.

  • Ureaplazma

    , Autor: Ina.

    Dobrý deň pán profesor,
    Som v 19. týždni tehotenstva, na gynekologickej pohotovosti mi v 17. týždni bol robený ster z krčka pre kŕče v podbrušku s nálezom urepalasma species 10na 4. Citlivosť: moxifloxacín, levofloxacín, erytromycín.Pri odbere krčok nebol skrátený, nebol prítomný zápal.V kultivácii bol našťastie prítomný laktobacilus. Občasne pri zníženom pitnom režim som pociťovala prechodné pálenie, pripisovala som to skôr kvasinkám, výtok je skôr taký normálny tehotenský.Probiotiká užívam perorálne aj vaginálne.
    Gynekologička mi oznámila, že keď sa ureaplasma našla, určite to treba preliečiť v schéme: Sumamed 500mg á 24 h. 6dní po sebe.
    1. Je podľa Vás liečba nutná?
    2. Je navrhnutá schéma liečby efektívna a bezpečná? V guidelinoch som takúto schému nenašla.
    3. Akú schému v prípade preliečenia odporúčate?
    Ak je to potrebné, určite sa preliečim.
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález ureaplazmy je vždy veľmi kontroverzný. Považuje sa síce za možnú príčinu infekcie plodu a plodových obalov a za riziko predčsasného pôrodu, avšak ich prítomnos´t v pošve alebo krčku nemusí znamenať, že sa šíria odtiaľ. Okrem toho štúdie, ktoré dokázali vplyv ureaplazmy na tehotenstvo sú málo kvalitné a nemáme jasný dôkaz, že liečba kolonizácie pošvy prináša benefit, napriek tomu liečbu niektoré odborné spoločnosti odporúčajú.
    Liečba Summamedom je efektívna a správna, zatiaľ pretrváva slušná citlivosť ureaplazmy na makrolidy.

  • Clotrimazol a mozne tehotenstvo

    , Autor: Naty1411

    Dobry den,
    pocitujem svrbenie, opuch a palenie. Teraz to troska ustupilo po vag. probiotikach,ale dostavil sa aj zltobiely vytok a tazkosti stale pretrvavaju.
    Mozem si prosim zavadzat clotrimazol 300mg tbl a canesten krem lokalne aj ked som mozno tehotna?
    Test mam este negativny, nakolko je skoro.Moze tato liecba ovplyvnit pripadné tehotnstvo alebo vyvoj plodu?
    Alebo co mi doporucujete?
    Dakujem za odpoved.
    Prajem pekny den.

  • Baktérie v tehotenstve

    , Autor: Micka002

    Dobrý deň prajem,
    Som v 6 mesiaci tehotenstva a vo výtere z pošvy som mala tieto výsledky. Môžu tieto údaje ohroziť plod alebo spôsobiť predčasný pôrod? Je potrebné ich liečiť antibiotikami aby sa mu pripadne zabránilo? Alebo sú tieto výsledky ešte v norme? ( probiotiká užívam )
    Epitelie -prítomné
    Leukocyty -++
    G-koky-prítomné
    G- paličky prítomné
    G+ paličky ojedinelé

    Nález: entercoccus faecalis
    gén. High:susc.
    Escherichia coli
    Lactobacillus sp.
    Kvasinky: negatívne
    G. Vaginalis: negatívne
    N. Gonnorrhoeae: negatívne


    Ďakujem a prajem pekný deň

  • Diskomfort

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď: https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69254

    Neviem či to bolo priamo Fungicidom ale teraz som napríklad používala len Gynimun probiotika, na 3 dni to prešlo a dnes zas.

    Ale iné som chcela- som v 16tt akú masť si mám kúpiť na preliečenie,aby bola vhodná v tehotenstve ?

    Ďakujem