Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Minulý týždeň mi potvrdila gynekologička graviditu. Bola som vtedy v 4-5 týždni. Mala som hnedavé špinenie a sem-tam aj krvavé fľaky na nohavičke. Ale v začiatkoch vraj je to normálne. Poslednú menštruáciu som mala 21.11. . Dnes som bola na kontrole a na ultrazvuku zistila doktorka, že plod je veľmi malilinký a vidí to na potrat. Keď to ešte bolo minulý týždeň v poriadku, môže sa stať že teraz už nie? veď za týždeň nenarastie tak veľmi. Vypísala ma pani doktarka aby som oddychovala, ale teraz mi je ťažko. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, počkajte 14 dní, zopakuje sa ultrazvuk a uvidí sa, ak videla jasne graviditu predtým, tak mimomaternicová gravidita je nepravdepodobná, a preto stačí čakať.

Podobné otázky

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Nika47

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Odkedy je dieťa napojené na placentu?

    , Autor: Alis123

    Dobrý den pán doktor, viem ze správna životospráva a obmedzenie alkoholu, fajcenia a podobne je ideálne urobiť uz pri plánovaní tehotenstva a vsak kedy reálne rôzne takéto faktory sa dostávajú k dieťaťu? Zaujímajú ma to predovšetkým kvôli užívaniu liekov. Som v 6tt a potrebujem užívať antibiotiká Suprax no bojím sa, aby sa plod nepoškodil alebo nepotratil, o dieťa sme sa snažili veľmi dlho. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Suprax sa považuje za bezpečný, hoci v prvom trimestri sa snažíme liekom vyhnúť, pretože v tom čase dochádza k najbúrlivejšiemu množeniu buniek a tvorbe orgánov.
    Ale ak infekcia je väčšou hrozbou, majú sa antibiotiká podať.

  • Polyoxidonium

    , Autor: 123katka123

    Dobrý deň,
    Na 21. deň cyklu mi bola podaná injekcia lieku polyoxidonium ( predpísaná imunológom). O týždeň na to som zistila, že som tehotná.
    Vzhľadom k tomu, že je na lieku napísané, že je v tehotenstve kontraindikovaný ( nebola som však na to upozornená pred začiatkom liečby), chcela by som sa spýtať či aj jeho podanie v tej fáze cyklu môže negatívne ovplyvniť bábo.
    Momentálme som v 7 týždni.
    Ďakujem za odpoveď.

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Simona2633

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som.v 18tt a mam akokeby také menštruačné pobolievanie v podbrušku niekedy. Cítim akokeby mam tvrdú maternicu, boli ma aj v pravom boku keď chodím, keď sa postavím so sedu, keď urobím dáky pohyb. Je to to natahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby zatiaľ necitim, jediný znak tehotnosti je ze mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba ísť k lekárovi, pri kontrole mu to spomeňte, dôvod na návštevu by bolo krvácanie, alebo silné pravidelné bolesti.
    Ak by sa aj rozbehol potrat, nedá sa zastavi´t.