Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • nezvycajne nizka free b hCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat na vysledky. Pri skreeningovom vysetreni a opakovanom odbere mi z krvi zistili mierne znizene hodnoty AFP.
    15tt AFP 12,93 kIU/l (rozpatie laboratoria 14,4 - 48,8)
    16tt AFP 15,91 kIU/l (rozpatie laboratoria 17,1 - 55,6)
    16tt hCG 13991 IU/l (rozpatie laboratoria 8900 - 55300)
    dalsi kontrolny odber nasledoval v ambulancii prenatalnej diagnostiky:
    vaha 85 kg, vek v case porodu 33,9
    17tt(16+3) AFP 19,3 ng/ml 0,58 MoM
    17tt(16+3) free Beta hCG 4,77 ng/ml 0,39 MoM, nezvycajne nizka hodnota zvyraznena cervenou farbou.
    Riziko bolo urcene: na trizomiu 21 1:3380, trizomiu 18 1:1773 a NTD 1:43115.
    Z dovodu nezvycajne nizkej hodoty free Beta hCG ma poslali na AMC. To som ale
    zatial odmietla ( 1. porod bol predcasny z dovodu odtecenia plodovej vody v 33tt, zdrave dieta).
    V 12tt bolo zmerane aj sijove prejasnenie s hodnotou 0,15 cm a morfologicky UZV ma este caka nasledujuci tyzden.
    Mozete mi prosim povedat, aku poruchu by mohli tieto nizke hodnoty naznacit? A ci je potrebne podstupovat amniocentezu ?
    Dakujem vopred za odpoved.
    S pozdravom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pre mňa je rozhodujúci a jednoznačný záver:

    Riziko bolo urcene: na trizomiu 21 1:3380, trizomiu 18 1:1773 a NTD 1:43115.

    Nález je negatívny a ak Vás niekto pri takomto závere posiela na amniocentézu, tak Vám škodí.