Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.Možte mi prosim poradiť?Kojila som rok a teraz nekojim 3mes.predvčerom mi z prsnikov vyšla taka tekutina ale len troška taka žlto biela.Je to normalne ked po odstaveni možem mať z prsnikou taky vytok?Alebo mam zajsť k lekarovi?Dakujem.

Podobné otázky

  • Mokré nohavičky

    , Autor: Abc

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr sa jedná o výtok, v tehotnosti pošva produkuje viac sekrétu kvôli hormonom. Takýto postupný odtok plodovej vody je veľmi zriedkavý, ak by odtekala, bolo by vody viac, ako keby ste sa pomočili.

  • Nadmerný výtok

    , Autor: chiwa

    Dobrý deň, som v 12. týždni a tieto dni podstupujem liečbu mykozy prostredníctvom Candibene. Problém je, že ráno mam úplne mokrý spodný diel pyžama. Nejde o klasický výtok, je toho veľmi veľa, akoby som sa pocikala. Je to normálne? Ďakujem.

  • Hlienovity výtok

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som v 29tt a začal sa mi objavovať hlienovity výtok belavej alebo mierne žltkastej farby (žiadne stopy krvi) stáva sa to asi raz za deň že je toho hustejšieho výtoku viac inak iba redší mliečny výtok čo mávam stále, nezapácha a momentálne ani žiadne svrbenie a pálenie nepociťujem. Zľakla som sa keď všade píšu o hlienovej zátke ale i na poradni necelý tyzdeň dozadu bolo všetko v poriadku. Mám to urýchlene riešiť alebo je to prirodzené a vyskytuje sa to bežne v tehotenstve?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

  • Hnedý výtok 25tt

    , Autor: tia_kn

    Dobrý deň.
    Včera som absolvovala vyšetrenie počas, ktorého lekár kontroloval palpacne krcok. Povedal,že je všetko v poriadku. Dnes ráno som však mala na vložke hnedý výtok. Následne som mu volala,či môže byť výtok spôsobený vcerajsou kontrolou, načo mi povedal,že nie a kázal len pridať aj ráno Progestenalle. Chcela by som sa opýtať,že či naozaj nemohlo dôjsť k poraneniu krčka? Som pomerne vystresovaná, celé tehotenstvo bojujem s hematomami. Naposledy som mala retroplacentarny v 19tt. Odvtedy bol kľud, lekár tvrdil,že hematom je preč. Tak naozaj nerozumiem,čo to teda tentokrát mohlo spôsobiť. Ďakujem krásne za odpoveď.

  • Ureaplazma

    , Autor: Ina.

    Dobrý deň pán profesor,
    Som v 19. týždni tehotenstva, na gynekologickej pohotovosti mi v 17. týždni bol robený ster z krčka pre kŕče v podbrušku s nálezom urepalasma species 10na 4. Citlivosť: moxifloxacín, levofloxacín, erytromycín.Pri odbere krčok nebol skrátený, nebol prítomný zápal.V kultivácii bol našťastie prítomný laktobacilus. Občasne pri zníženom pitnom režim som pociťovala prechodné pálenie, pripisovala som to skôr kvasinkám, výtok je skôr taký normálny tehotenský.Probiotiká užívam perorálne aj vaginálne.
    Gynekologička mi oznámila, že keď sa ureaplasma našla, určite to treba preliečiť v schéme: Sumamed 500mg á 24 h. 6dní po sebe.
    1. Je podľa Vás liečba nutná?
    2. Je navrhnutá schéma liečby efektívna a bezpečná? V guidelinoch som takúto schému nenašla.
    3. Akú schému v prípade preliečenia odporúčate?
    Ak je to potrebné, určite sa preliečim.
    Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález ureaplazmy je vždy veľmi kontroverzný. Považuje sa síce za možnú príčinu infekcie plodu a plodových obalov a za riziko predčsasného pôrodu, avšak ich prítomnos´t v pošve alebo krčku nemusí znamenať, že sa šíria odtiaľ. Okrem toho štúdie, ktoré dokázali vplyv ureaplazmy na tehotenstvo sú málo kvalitné a nemáme jasný dôkaz, že liečba kolonizácie pošvy prináša benefit, napriek tomu liečbu niektoré odborné spoločnosti odporúčajú.
    Liečba Summamedom je efektívna a správna, zatiaľ pretrváva slušná citlivosť ureaplazmy na makrolidy.