Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,522 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som sa len opýtať na jeden problém. Mám už jedno dieťa, otehotnela som bez problémov. Teraz po 4 rokoch sa sanžíme s manželom o druhé dieťa,a le nedarí sa. Navštívila som gynekológa, ktorý ma vyšetril klasicky, nič závažné nezisitl. Potom som absolvovala vaginálny ultrazvuk, kde bolo tiež všetko O.K. Dokonca bolo vidiť na 9 DC vajíčko vhodnej veľkosti, dalo sa predpokaldať, že dôjde k ovulácii, nález v norme. Môj doktor ma chce ešte poslať na laparoskopiu. CHcem vediť, či ej to potrebné, ak sú zatiaľ nálezy v norme. Či môže laparoskopia odhaliť nejaký problém, ktorý nie je na ultrazvuku vidieť. A tiež by osm chcela vedieť, či nie je skôr vhodné spraviť hormonálny profil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    musíte sa snažiť rok až dva otehotnieť. Inak nie je žiadne vyšetrenie indikované, lebo nezvyšuje pravdepodobnosť otehotnenia. Žiadne profily nič. Vy sama možete pomocť, ak máte nadváhu musíte schudnúť.

Podobné otázky

  • Hysteroskopia +Laparoskopia a nasledny sport

    , Autor: HanaB

    Dobry den, 21.11 mi robili hysteroskopiu kde mi odstranili 3 myomy a aj laparoskopiu na zistenie priechodnosti a odstranenie stvrteho myomu. Mala som vyrazne zrasty zrejme po predoslych operaciach a zial pravy vajcovod bol neprechodny a zniceny zrastami takze mi ho vybrali.
    Moja otazka znie, kolko by mal byt kludovy rezim? Snahu o tehotenstvo mi odporucili najskor o 3 mesiace ale kedy mozem zacat cvicit a sportovat? Som lyziarska instruktorka a najviac prace bude od 26.12 tj 5 tyzdnov po operacii, myslite si ze by som mohla lyzovat? Ale to je aj dvihanie ludi, nosenie lyzi atp cely den, 7hod, nie len na hodku/dve denne..myslite ze je to mozne alebo radsej to neriskovat aby som si neprivodila dalsie komplilacie a zrasty? Dakujem za nazor a radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že už 14 dní po operácií tohto typu môžete začať žiť úplne bežný život a športovať. Psychická rehabilitícia je tiež veľmi dôležitá, nemáme žiadne dôkazy, že by športové aktivity mali vplyv na vznik zrastov.

  • Hyfosy

    , Autor: Shely

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či vyšetrenie Hyfosy u obeznejšich žien je 100%.Alebo je lepšie podstúpiť operačný zákrok laparoskopiu kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov.
    Ďakujem
    Katarína

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hyfosy sa sleduje ultrazvukom s vaginálnou sondou, takže obezita nemusí byť problém. Laparoskopia u obéznych pacientiek je tiež viac riziková.
    Isto Vám oznámili, že najčastejšou príčinou neplodnosti je obezita ženy a s ňou spojené hormonálne zmeny. Okrem toho obezita zvyšuje aj riziko samovoľného potratu a závažných tehotenských komplikácii. Až dosiahnete ideálnu váhu, otehotniete aj bez Hyfosy.

  • laparoskopia

    , Autor: skreci

    Dobry den pan doktor,

    Pol roka po prekonanom mimomaternicovom tehotenstve som absolvovala laparoskopiu na zistenie "stavu v brusku". nemam lavy vajickovod,ktory mi bol odobrany uz pri spominanom mimomaternicovom tehotenstve.(lavy vajecnik mam neporuseny).
    Pravu stranu mam uplne prechodnu a nic by mi nemalo branit k otehotneniu... Moja otazka znie ci je potrebne pockat so snazenim jeden cyklus alebo sa mozme na to vrhnut hned :). Aku mate skusenost s takymito pacientkami?

    dakujem Vam velmi pekne a prajem pekne leto :)

  • laparoskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela som sa opytat,ci je potrebna u mna laparoskopia.jedno dieta uz mam s manzelom a uz dva roky chceme druhe.momentalne sa venujem billingsovej metode.minuly mesiac som mala ovulaciu neskor,asi na 22 den.pred tym som tri mes brala clostilbegyt,no bez vysledku,ale podla LH som obvulaciu mala.dnes som bola na kontrole a povedal mi,ze ziaden folikul nemam,dnes je to 10 den.je mozne,ze sa objavi neskor?p.doktor ma poslal na laparoskopiu,ci mam dobre priechodne vajickovody.
    manzel ma malo pohyblivych spermii.teraz berie erefit forte.chcela som sa este opytat,ci mame cakat s PS do ovulacie,alebo mozme mat PS castejsie?dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Billingsova metóda je antikoncepcia, ale ja si myslím, že si rozumieme, že vy práve prevádzate aktivity v čase kedy ste plodná. Ovulácia 22. deň je zrejme nezmysel, všetky vyšetrenia sú nepresné. Osobne si myslím, že by ste sa nemala nejako sledovať, mali by ste aktivity časovať do stredu cyklu.
    PS majte kedykoľvek a hlavne s chuťou, to je najlepší sposob na otehotnenie.
    Priechodnosť vajcovodov sa dá overiť aj kontrastným ultrazvukom, laparoskopia nie je nevyhnutná.

  • Márne snaženie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, chcela som sa opýtať ako mám postupovať, keď sme sa s exmanželom snažili splodiť dieťa asi 5 rokov, chodili sme po vyšetreniach (laparoskopia, krvné testy, vyšetrenie spermií) všetko bolo v poriadku aj tak sa nám nepodarilo splodiť dieťa.Po čase sme sa rozviedli a momentálne mám nového partnera a s tým sa už snažím splodiť dieťa asi 4 mes. a zase nič. A teraz tá otázka: Nám ísť za mojim gynekologom alebo nám ešte počkať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počkajte, určite. Ak ste mala vyšetrenia v norme, nie je dovod na vyšetenie, nezvýši to pravdepodobnos´t otehotniea. Veľmi často zmena partnera vedie k oplodneniu. Počkajte minimálne rok.