Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dojcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, rodila som 9.5. Od začiatku sa mi pomenší rozbiehalo mliecko, kojila som asi 2,5tyzdna kým sa mi neupachali mliekovody potom dom kojenie prestala lebo malý bol aj tak stále hladný a musel sa doktmit UM, len mi je ľúto že musí byt na Um, tak sa chcem opýtať keby začnem užívať vitaminy na podporu dojčenia ke možnosť že budem môcť ešte znova kojiť? Keď si Stakčín prsníky tak sa mi ešte vytlačí kusok mliečka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vitamíny zrejme nepomôžu, ale skúste kontaktova´t laktačnú poradkyňu vo Vašom okolí, oni majú skúsenosti s rozbiehaním laktácie v takomto prípade.

Podobné otázky

  • Dojčenie po cisárskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Začiatkom septembra ma čaká pôrod môjho prvého dieťaťa a chcem sa opýtať, ako typ pôrodu (vaginálny pôrod alebo cisársky rez) ovplyvňuje možnosť dojčenia. Je dojčenie možné aj po cisárskom reze, aké sú Vaše skúsenosti s takýmito mamičkami? Ako môžem ja sama ovplyvniť "rozbehnutie" mliečka?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy po cisárskom reze majú častejšie problémy s iniciáciou dojčenia, ideálny je prirodzený pôrod s bondingom a včasným priložením dieťaťa.
    Existujú aj štúdie, ktoré potvrdzujú, že kvalita materského mlieka je tiež ovplyvnená spôsobom pôrodu, po cisárskom reze sú zhoršené protibakteriálne vlastnosti mlieka a jeho probiotické vlastnosti.
    Preto odborné spoločnosti podporujú prirodzený pôrod vždy keď sa dá, pri výbere pôrodnice je dobré zisťovať aj frekvenciu cisárskych rezov, lebo tá sa líši veľmi razantne na jednotlivých pracoviskách.

  • Krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, minulý týždeň mi skončilo šestonedelie a dnes som začala znova krvácať, je to taká do hneda krv. Môže to už byt menstruacia? Pôrod som mala spontánny prirodzený a bez komplikácií. Krvácať v šestonedelí som prestala už v 5 týždni. Momentálne nekojim len sa snažím znova rozbehnúť laktaciu odsávaním.

  • Dojčenie a šport

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som dva mesiace po sekcii, rana zahojená v poriadku. Chcela by som opäť začať cvicit (postupne, zľahka bicykel, s vlastnou váhou, neskor beh),no moja lekárka ma upozornila na laktat v materskom mlieku po aktivite. Označila ho ako škodlivý pre dieta. Že mám len kočíkovat. Všetky informácie na internete hovoria o niečom inom. Mna to teraz vystrašilo a neviem comu veriť. Ak sa mi aj kyselina mliečna alebo laktat do mlieka dostane, môžem tým ohroziť dieta? Alebo by len mlieko odmietlo? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak teda to som nikdy nepočul, že by sa po bežnom športe vylučoval laktát do materského mlieka. Aktívny životný štýl je veľmi dôležitý a zdravý pre oboch a nijako neovplyvňuje množstvo a kvalitu mlieka. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín. Iba vysoko výkonná anaeróbna záťaž (šprinty a podobne) môže spôsobiť zvýšené hladiny laktátu v krvi aj s vylúčením do mlieka (cca. 90 minút po výkone). Takže aerobne športové aktivity sú vitané a bezpečné.

  • cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor.mam na vas otazku.po sestonedeli mozem zacat s cvicenim ako su brusaky to viem,ale ako je to s aerobikom?ked som ho este nikdy nerobila.je dobre zacat hned,alebo este chvilku pockat?neovplivni to dojcenie.dakujem.