Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dojčenie po cisárskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Začiatkom septembra ma čaká pôrod môjho prvého dieťaťa a chcem sa opýtať, ako typ pôrodu (vaginálny pôrod alebo cisársky rez) ovplyvňuje možnosť dojčenia. Je dojčenie možné aj po cisárskom reze, aké sú Vaše skúsenosti s takýmito mamičkami? Ako môžem ja sama ovplyvniť "rozbehnutie" mliečka?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy po cisárskom reze majú častejšie problémy s iniciáciou dojčenia, ideálny je prirodzený pôrod s bondingom a včasným priložením dieťaťa.
    Existujú aj štúdie, ktoré potvrdzujú, že kvalita materského mlieka je tiež ovplyvnená spôsobom pôrodu, po cisárskom reze sú zhoršené protibakteriálne vlastnosti mlieka a jeho probiotické vlastnosti.
    Preto odborné spoločnosti podporujú prirodzený pôrod vždy keď sa dá, pri výbere pôrodnice je dobré zisťovať aj frekvenciu cisárskych rezov, lebo tá sa líši veľmi razantne na jednotlivých pracoviskách.