Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyssie CRP

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,pan profesor. V utorok som rodila cisarskym rezom,potom co mi odtekala plodova voda 40 hodin a vyvolavanie porodu nepomohlo. Davali mi antibiotika infuzne ale kedze som alergicka na penicilin,tak mi davali nejake ine. Malinkemu ale na druhy den vysli vyssie CRP rano ich mal 29,IL-6 140 ale a bol asymptomaticky,vecer mu vsak stupli raz tolko,tak ho dali na jis a nasadili antibiotika. Po dni uzivania antibiotik mu crp trosicku kleslo. Mal by ich brat 7 dni. Asymptomaticky je stale. Papat mu chuti. Prosim je jeho stav nejaky vazny alebo hrozia mu nejake nasledky? Mam o neho velky strach :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že strach mať nemusíte, pokiaľ nemá dieťa príznaky nejaké zápalu, a pokiaľ boli nasadené lieky včas, prognóza je vynikajúca. Vrodená infekcia je pomerne častá a ak sa správne zalieči, má dobrú prognózu.
    Čo sa týka Vašej alergie na PNC, veľká väčšina ľudí, ktorí udávajú alergiu na PNC má iba chabý údaj z detstva (nejaké vyrážky). A nejedná sa pri tom o alergiu. Lekári potom žiaľ siahajú po menej účinných alebo škodlivejších antibiotikách. Preto by bolo vo Vašom záujme si toto objasniť a dať si alergiu vyšetriť. Prípadne hlásiť, že sa jednalo iba o vyrážku (ak áno), potom sa dajú podať tzv. cefalosporíny, ktoré sú podobné ako penicilínové antibiotiká.