Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,709 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť krížov

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň
    Som asi v 19tt. 2dni cítim bolesť krížov. Občas kŕče. Iné ťažkosti nemám. Môže to byť nízkou váhou, alebo úzkou panvou? U lekára som bola 11.5 Mám vyhľadať lekára? A ešte sa chcem opýtať ohľadom priberania. Je normále pribrať za týžden 800g , a to naozaj nejem veľa. Tlak nízky, bielkoviny v moči nemám. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    úzka panva je aboslútny nezmysel a tak trochu slovenský gynekologický folklór. Meranie panvy sa už nikde na svete nerobí, lebo to iba zbytočne stresuje ženy a nemá to žiadny klinický význam, často sa zbytočne kvôli tomu indikujú plánované cisárske rezy zdravým ženám a ničí sa tým ich ďalšie zdravie, nielen im, ale hlavne aj ich deťom.
    Čo sa týka bolestí krížov, tie sú veľmi časté, pretože sú zapájané nové skupiny svalov do udržania vzpriamenej polohy a potom vzniká svalovica a bolesti. Okrem toho sa rozvoľňujú klbne spojenia a mení sa celkovo postoj. Občasné krče aj v podbrušku môžu súvisieť s naťahovaním závesného aparátu maternice.
    Priberanie je individuálne, niekedy sa viac zadrží voda, takže sa tým netreba stresovať.

Podobné otázky

  • 33tt

    , Autor: Maigas

    Dobrý deň, aktuálne sa nachádzam v 33tt (32+4) a mám časté tvrdnutie brucha. Moja otázka znie, môže to spôsobovať skrátenie krčka aj ked okrem tvrdnutia nemam iné príznaky ako kŕče v podbrušku, bolesť krížov či tlak na konečník a spodok? A ešte sa chcem spýtať, občas mám časté nutkanie na močenie a tiež aj bolesť močovej rúry, môže to byť zápal? Nič mannesvrbi, nestipe... Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tvrdnutie steny maternice v 33. týždni je normálny nález a nemusí signalzovať hroziaci predčasný pôrod. Ak máte bolesti pri močení (aj v rúre) je vhodné vyšetrenie, môže sa naozaj jednať o zápal močových ciest.