Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 33tt

    , Autor: Maigas

    Dobrý deň, aktuálne sa nachádzam v 33tt (32+4) a mám časté tvrdnutie brucha. Moja otázka znie, môže to spôsobovať skrátenie krčka aj ked okrem tvrdnutia nemam iné príznaky ako kŕče v podbrušku, bolesť krížov či tlak na konečník a spodok? A ešte sa chcem spýtať, občas mám časté nutkanie na močenie a tiež aj bolesť močovej rúry, môže to byť zápal? Nič mannesvrbi, nestipe... Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tvrdnutie steny maternice v 33. týždni je normálny nález a nemusí signalzovať hroziaci predčasný pôrod. Ak máte bolesti pri močení (aj v rúre) je vhodné vyšetrenie, môže sa naozaj jednať o zápal močových ciest.

Podobné otázky

  • Progesteron kvôli otvaraniu

    , Autor: Lenik1999

    Dobrý deň pán doktor, kvôli predčasnému otvaraniu na 1 prst v 33tt mi predpisali Progestanelle 200mg 1tab večer. Cervikometriu 31mm. Ale predpisali mi progesteron kvôli maknutiu krcka. Mam brat 1 tabl alebo 2 ? Pretože 2 doktori mi povedali inak.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako iné tehotné a progesteron nemusíte brať. Mäknutie krčka v tomto štádiu tehotnosti je nomrálne a nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu oproti ostatným tehotným.

  • Pôrod a trombofilný stav

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor.Mám vrodený trombofilný stav:faktor V Leiden-heterozygot.Momentálne som v 33TT a užívam dva-krát denne 4ml Fraxiparin.Chcem sa opýtať na Váš názor na pôrod - ako rodiť, či spontánne alebo cisárskym rezom?Nieviem čo je menej riskantne pre dieťatko aj pre mňa.Mam 36rokov a za sebou dva-krát missed abort.Za odpoveď ďakujem

  • otocenie pocas porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Som v 33tt a dietatko sa zatial neulozilo hlavickou dolu ale priecne. Uz niekolko tyzdnov cvicim, svietim na neho baterkou a vlastne robim vsetko mozne aby sa obratil, ale po par minutach sa vzdy vrati do tejto polohy. Je to moje prve dieta. S lekarkou sme uz zacali rieist moznost ze sa neotoci a bude treba vykonat cisarsky rez. Podla nej je stale sanca ze sa otoci bud do porodu alebo pocas porodu a preto nechce porod iniciovat skor, ako nastane spontanne a ak sa ani po par hodinach kontrakciach neotoci, tak vykonat cisarsky rez. Ja by som ovela radsej rodila prirodzene, ale ked bude cisarsky nevyhnutny, tak s tym nemam problem. Rada by som vedela vas nazor na to, ake su sance, ze k obratu este moze dojst a ci nie je lepsie ten porod naplanovat ak sa tak do urciteho casu nestane. Nezijem totiz na Slovensku a chcela by som vediet ako by sa v takomto pripade postupovalo u nas. Tu sa takmer vsetky porody vykonavaju cisarskym rezom, takze moj entuziazmus pre normalny porod asi nakazil aj lekarku, ale nie za kazdu cenu. Taktiez sa malicky koli jeho skrcenej polohe neda uz mesiac poriadne zmerat, a napriek tomu, ze na 4D sono chodim takmer kazdy tyzden, tak cisla, ktore vychadzaju nemozu byt realne (bud to obcas vyzera ze vobec nerastie alebo ze sa dokonca zmensuje)...moze byt toto dovod, ze moje tehotenstvo nemoze byt ukoncene predcasne ale treba cakat az do poslednej chvilky? Velmi pekne dakujem za vas nazor a prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priečna poloha plod sa nedá porodiť spontánne, vždy sa musí robiť cisársky rez.
    Priečna poloha je celkovo riziková i preto, že maternica sa rozťahuje nefyzologicky, a často pri tom vznikajú aj iné komplikácie. Ak sa plod neotočí, určite by som navrhoval v 38. týždni primárne cisársky rez.
    To svietenie baterkou je výborné. Niekde som čítal, že občas pomáha aj púšťanie hlasnej hudby k hlave plodu a že on sa potom otočí. Navrhujem No name, to by som ja osobne z maternice vybehol rovno von. Jedine, že by som mal zrejme mekonium v plodovej vode.