Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,183 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Lieky

    , Autor: Vieruska99

    Dobrý deň, pán doktor, čítala som rôzne články ohľadom užívania liekov počas tehotenstva pri teplote, rôznych bolestiach, bolesti hrdla, nevoľnosti, proste takých "bežných" problémoch (ibalgin, nurofen, valetol, flector, imodium a podobne). Chcela by som sa aj Vás spýtať na Váš názor, či užívanie takýchto liekov môže spôsobiť nejaký problém/potrat alebo čokoľvek iné ak som by som ich užívala v čase keď som nevedela, že som tehotná. Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lieky proti horúčke sa v tehotnosti užívajú často a nie sú v tomto zmysle nebezpečné. Ku koncu gravidity sa neodporúčajú vyššie dávky ibalginu, pretože môže ovplyvniť funkciu srdca plodu.

Podobné otázky

  • Priciny potratu

    , Autor: Slafka

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat skor v teoretickej rovine. Da sa povedat, co je najpravdepodobnejsia pricina potratu medzi 3- 6 tt?
    Mozu to byt:
    - antibiotika, ktore sa nemali/ nesmu uzivat v case tehotenstva? Ak by ich zena uzivala v case nevedomosti o tehotenstve (po 3 tt) mohli by takto skoro sposobit potrat? Alebo by sa ich vplyv prejavil neskor?
    - vacsie mnozstvo alkoholu v case nevedeomosti o tehotenstve?
    - ina pricina? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku reaguje plod spôsobom všetko alebo nič, ak ho niečo poškodí (lieky, alkohol) tak sa potratí, ak sa nepotratí, nebol poškodený. Aj tak najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická porucha.

  • Stafylokok

    , Autor: Van

    Prosim Vas, su lieky na zlateho stafylokoka nebezpecne? Mozu viest k problemom pre plod alebo potratu ak sa uzivaju v case ak som nevedela, ze som tehotna (asi v 5-6tt)? Problem je, ze som lieky douzivala a obaly z nich vyhodila, takze neviem nazov lieku. Dakujem

  • Lieky na uvoľnenie svalov

    , Autor: Van

    Pán doktor,
    môžu lieky na uvoľnenie svalov (ak som ich užívala, v prípade bolesti krížov a ešte som nevedela, že som tehotná) byť príčinou potratu v 5.tt? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou potratu v takto nízkej gravidite je genetická chyba, ktorá vznikla náhodne. Bežné lieky spôsobujú potrat iba veľmi zriedka.

  • Ecoli

    , Autor: Van

    Pán doktor, prosim Vas ak by som sa liecila antibiotikami na ecoli a nevedela som, ze som tehotna, mohli by tieto lieky nieco sposobit nejaké problémy/ potrat? Dakujem

  • Implantacne krvacanie

    , Autor: Greti

    Pan doktor,
    zhruba v case ked som mala dostat menstruaciu som mala priznaky podobne menstruacii, tak som tomu nevenovala pozornost a myslela si, že to bola menstruacia. Od toho ubehli asi 4 tyzdne a teraz som zistila, ze som tehotna (5tt). Mohla som si tu "menstruaciu" zamenit s implantacnym krvacanim? A ak som v 4. tt uzivala lieky na uvolnenie svalov a bolest (nevedela som, ze som tehotna), môže to sposobiť porat alebo nejake problemy? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá žena, ktorá nepoužíva antikoncepciu musí počítať s tým, že otehotnie. Mohlo sa jedna´t aj o implantačné krvácanie, presný termín pôrodu sa vypočíta z ultrazvuku v 9. - 12. týždni. Na začiatku plod reaguje všetko alebo nič, ak by sa poškodil, potratí sa.