Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa, kde som sa chcela informovať, či mi vie zistiť priebeh ovulácie. Dostala som informáciu, že u mňa ovulácia prebieha pravdepodobne na 10-12ty deň cyklu, nič viac mi povedané nebolo, no v zavere lekárskej správy stála Dg.cysticus folliculus sin1. Mohli by ste mi to prosím objasniť čo to znamená? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priebeh ovulácie sa dá pomerne nepresne stanoviť opakovanými ultrazvukovými vyšetreniami, pri ktorých sa meria nárast folikulu na vaječníku a potom jeho prasknutie. Z jedného vyšetrenia sa to stanoviť nedá. Cystický folikul je útvar na vaječníku, ktorý vzniká neprasknutím klasického folikulu a je veĺký do 5 cm, väčšinou sa stratí sám bez liečby.

Podobné otázky

  • Tekutina z prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už asi pol roka mám problém,že mi z pravého prsníka vyteká raz biela,raz zelená tekutina. Bola som s tým aj u gynekológa a ten to po sone a teste na prolaktin kde nebolo nič zistené,prestal ďalej riešiť. Neviem ako mám postupovať ďalej,keďže mi to dosť vadí a nepríde mi to normálne,len neviem ako mám ďalej pokračovat. Ďakujem vopred za názor

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Hormonalny profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je moj obvodny gynekolog povinny spravit mi hormonalny profil pred nasadenim antikoncepcie alebo inej hormonalnej liecby? Pretoze mam problemy s cyklom, a ked som si vypytala hormonalny profil, povedal mi, ze to je zbytocne a nasadil mi duphaston. Nerobil mi ani odber krvi, maximalne mi pozrel maternicu a vajecniky. Mam si hormonalny profil vyziadat alebo mam uvazovat o zmene lekara? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálny profil je veľmi nepresné a orientačné vyšetrenie, ktoré sa robí iba keď je na to dôvod. Ak máte nepravidelný cyklus, a neplánujete deti, stačí nasadiť hormonálnu antiknocepciu, ktorá problém vyrieši.
    Jedno vyšetrenie profilu nič nehovorí, lebo cyklus u ženy je dynamický. Hormonálna antikoncepcia u žien s poruchou ovulácie chráni aj pred rakovinou vaječníka a maternice, preto sa odporúča ako liek prvej voľby. Žiaľ v tejto smutnej krajine ju nehradí verejné poistenie.

  • Zapal prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pre silne bolesti laveho prsnika som absolvovala usg vysetrenie, kde mi bol zisteny zapal. Som 15 mesiacov po porode a nekojila som. Beriem uz 3 antibiotika a bolesti sa stale zmiernia, ale ked antibiotika doberiem, sa znova vratia. Je to vobec mozne? Dakujem za Vas nazor.

  • Testy otcovstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno, počula som že sa dajú spraviť testy otcovstva hneď po pôrode a že si zadarmo. Myslím tak že by otec dieťaťa bol pri pôrode a hneď ako by som porodila by sa spravili testy otcovstva… Tak sa chcem spýtať že či je to pravda a ak je to pravda ako to funguje. Ďakujem za odpoved veľmi pekne.