Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. 3. januára som dostala menštruáciu, po jej skončení som sa začala testovať ovulačnými testami, ktoré stále vykazujú negativny výsledok. Medzitým som mala aj také 2 dňové slabšie špinenie, akokeby ovulačné, tak sa pýtam, či ovulacia mohla prebehnúť aj keď testy sú negatívne. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, testy sú orientačné. Ak plánujete graviditu, sústreďte svoje pohlavné aktivity okolo 12.-14.dňa od prvého dňa poslednej menštruácie. Ak sa Vám rok nedarí otehotnieť, navštívte gynekológa.

Podobné otázky

  • Môžem byť tehotná??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný večer.
    Je pravdepodobné, že môžem byť tehotná?
    Poslednú menštruáciu som mala od 25.-28.2. Podľa kalendára mi vychádzala ovulácia na 11.3.
    S partnerom sme mali nechránený sex 10.3.
    Kedy najskôr viem zistiť či som tehotná? Ďalšiu menštruáciu by som mala mat až 25.-28.3.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počkajte až vám vynechá menštruácia a týždeň po tomto termíne si spravte tehotenský test. Pravdepodobnosť graidity počas jedného ovulačného cyklu je pomerne malá.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Dnes som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa, kde som sa chcela informovať, či mi vie zistiť priebeh ovulácie. Dostala som informáciu, že u mňa ovulácia prebieha pravdepodobne na 10-12ty deň cyklu, nič viac mi povedané nebolo, no v zavere lekárskej správy stála Dg.cysticus folliculus sin1. Mohli by ste mi to prosím objasniť čo to znamená? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priebeh ovulácie sa dá pomerne nepresne stanoviť opakovanými ultrazvukovými vyšetreniami, pri ktorých sa meria nárast folikulu na vaječníku a potom jeho prasknutie. Z jedného vyšetrenia sa to stanoviť nedá. Cystický folikul je útvar na vaječníku, ktorý vzniká neprasknutím klasického folikulu a je veĺký do 5 cm, väčšinou sa stratí sám bez liečby.

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor.
    Od 4-10.9. som mala menzes, po 5 dňoch od skončenia menzesu 12 DC som začala špiniť, úplne minimum hnedého výroku, trval 3 dni.
    19teho na 16DC mi robil môj Dr hormonálny profil, či som mala ovuláciu, čo pripisoval aj tomu špineniu.
    Dnes 22.9. mi povedal výsledky, ovulácia prebehla, dostatočná zásoba folikulov a všetko ostatné v poriadku.
    Krv sa mi brala utorok, ovulačny test bol negatívny a v stredu na obed mi vyšiel ovulačný test pozitivny. V stredu má aj pichlo vo vaječníkoch 2x.
    Ako je to možné, že podľa krvi mi ovulácia prebehla skôr a ovulačný test mi ukázal, že ešte len teraz mám ovuláciu.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ovulačný test je veľmi orientačný a výsledok môže byť skreslený. Ak máte pravidelný cyklus nevidím nijaký dôvod na takéto búrlivé vyšetrovanie, zbytočne sa môžete stresovať s nič nehovoriacich výsledkov a stres nie je priateľ ovulácie. Ak plánujete graviditu, ideálne opatrenie je pravideľný pohlavný styk a zdravý životný štýl, šanca, že do roka otehotniete je obrovská. Až po roku je potrebné začať niečo riešiť.

  • Uretrotomia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo snažíme o bábätko, žiaľ sa nám nedarí. V centre mi bola v 21.6. podaná injekcia Ovitrelle s tým, že ovulácia mala prebehnúť na ďalší deň a po nej som začala užívať Utrogestan. Dnes 26.6. som bola na dlhšie plánovanej kontrole na urológii, keďže ma trápili v minulosti časté cystitídy, kde mi zistili, že mám striktúru urethry a naplánovali mi uretrotómiu v lokálnej anestéze na 4.7. V tomto čase nebudem ešte vedieť, či sa nám podarilo otehotnieť alebo nie. Chcem sa spýtať, či je v tomto období zákrok bezpečný alebo by som mala radšej počkať, kým nebudem vedieť, či som tehotná alebo nie. Predom ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný zákrok nemá vplyv na tehotenstvo, lokálna anestéza sa považuje za bezpečnú počas tehotenstva. Ale odporúča sa pred každým zákrokom vynechať snahy o otehotnenie a plánovať graviditu až po výkone.

  • Menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    mam 45 rokov a začala mi pred par mesiacmi menopauza. Príznaky sa mi darilo donedávna prírodnými prostriedkami nejako zvládať, ale posledné dva mesiace mám problémy najmä so silnými návalmi tepla, potením, nespavosťou - čo mi veľmi komplikuje fungovanie doma aj v práci.
    Nie je na menopauzu priskoro? Aké vyšetrenia by ste mi odporúčali? Som inak poistenkyňou Dôvery – neviete, ci mám nejaké benefity? Ďakujem za info.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    menopauza najčastejšie prichádza práve vo veku medzi 45 a 55 rokom života. Najprv vyhasína ovulácia a menštruačné cykly sa skracujú a môže byť aj silnejšie krvácanie, niekedy až s potrebou kyretáže.
    Neskôr vyhasne aj tvorba estrogénov a dôjde k typickým menopauzálnym prejavom, ktoré uvádzate aj vy. 45. rok nie je priskorý, je to normálny vek, kedy tieto prejavy nastupujú. Dokonca ženy so skorším nástupom menopauzy majú nižšie riziko niektorých druhov rakovín.
    Liekom voľby je náhrada estrogénov v rôznych formách, ak máte maternicu (nebola ste operovaná) je potrebné dať kombinovaný preparát, u žien po odstránení maternice stačia čisté estrogény.
    Žiadne špeciálne vyšetrenie nie je potrebné, ale určite by ste mala myslieť na preventívne vyšetrenie prsníkov na včasný záchyt prípadnej rakoviny prsníka - odporúčaná je mamografia. Pokiaľ ste poistenkyňou Dôvery, mamografické vyšetrenie máte u zmluvných partnerov do 10 dní po objednaní. Všetky bližšie informácie, ako aj iné benefity, nájdete tu:
    https://www.dovera.sk/poistenec/preco-byt-v-dovere