Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,096 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otazka

    , Autor: Veronika19

    Dobrý večer,chcela by som sa spýtať s priateľom sme mali nechránený styk nejak 2 deň mi došla menstruacia a začala som brat antikoncepciu o pár dni som si robila tehotenský test ten mi vyšiel pozitívny zo slabou ciarkou a na druhý deň vyšiel negatívny a potom som začala slabšie krvácať 3 dni je nejaka možnosť že by som mohla byt tehotná

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám vyšiel pozitívny tehotenský test tak je tehotenstvo vysoko pravdepodobné, ale je možné že ste mala tzv. biochemickú graviditu, kedy sa plod neuchytil v maternici. Zopakujte si tehotenský test, ak bude negatívny, tehotná nie ste.

Podobné otázky

  • Bakterialna vaginoza

    , Autor: Simona40

    Dobry den, prosim Vas kazdy mesiac po menzese sa mi vracia bakteriálna vaginoza aj napriek prelieceni roznymi antibiotikami, co moze byt prosim Vas dovod toho? Je nieco na trhu co by mi pomohlo? Kedze pracujeme na dietati, je lepsie sa preliecit a az potom zas pracovat na dietati, ci bakterialna vaginoza nema vplyv nato? Moze byt vaginoza aj problem v tom, ze sa mi nedari otehotniet uz niekolko mesiacov? Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, aké máte pri tom problémy. Vaginóza nie je infekcia v pravom slova zmysle, je to tzv. dysmikrobia, porucha zloženia druhov baktérii v pošvovom prostredí. Antibiotická liečba môže situáciu iba zhoršiť, pretože je neselektívna a zabíja všetky baktérie, aj tie potrebné.
    Bolo by dobré si nasadi´t dlhodobo probiotiká, aj vaginálne aj celkovo, prípadne aj prebiotiká.
    Nerobiť si výplachy pošvy a používať intímne mydlá s nízkym pH.

  • Syfilis v tehotenstve

    , Autor: Juliaaaa

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, v 12. týždni mi z krvných testov vyšiel pozitívny syfilis bola som hospitalizovaná liečili ma liekom Rovamicyne 14 dní pretože mám alergiu na penicilín. Myslite že je liečba rovnako efektívna ako pri penicilíne ? Mám sa obávať o plod ? Čo všetko mu hrozí ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložitá otázka, viem, že sa niekedy odporúča podávať penicilín pri syfilise aj pri alergii (závisí na type alergie, to sa dá otestovať) alebo sa odporúča hyposenzibilizácia.
    Nie som kožný lekár, a tak neviem, či je naozaj rovamycín ideálna liečba. Neliečený syfilis v tehotnosti naozaj vážne ohrozuje vývoj plodu.

  • Tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý deň, vŕta mi v hlave otázka, či je možné otehotnieť cez oblečenie, príde mi to nemožné, avšak články na internete ma znepokojili. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na otehotnenie je potrebné, aby sa dostali živé spermie v určitom množstve do pošvy a krčka maternice. Či je to možné aj cez oblečenie neviem.

  • Tehotenstvo a pn

    , Autor: Ludka222

    Dobrý deň, som v 24tt. Do 20tt som nemala žiadne bolesti ani nevoľnosť skratka som necítila že som vôbec tehotná. Ale už od 22tt stále vraciam, brucho mi extrémne narástlo s čoho ma bolia kríža a v podbrušku. Niesom si istá zdá ma tie kríza bolia len z dôsledku že by mi narástlo brucho, možno to je aj tým že mi tam tlači malý. Cítim sa extrémne slabá. Niekedy ma tak začnú bolieť kríža že mi musí muž pomáhať ísť do kúpeľne. Moja otázka znie, zda ma musí môj gynekológ vypísať na pn, pretože je známy tým že pn vôbec nedáva aj keď sa žena cíti zle. Viem že to v práci nedám nedá sa to, preto jedine čo by mi ostalo je dávať výpoveď a to ja nechcem keďže moju prácu milujem. Bez komplikácií by som rada pokračovala mne nevadí byť v práci aj do 37tt kľudne pokiaľ sa cítim dobre a nemám žiadne bolesti. Lenže pokiaľ mi náhodou môj gynekológ pnku nedá čo mám spraviť potom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ máte problémy je potrebné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí Váš stav a samozrejme ak to bude ptorebné Vám navhrne a vypíše aj práceneschopnosť. Takto bez vyšetrenia viac k tomu neviem napísať.

  • Toxo

    , Autor: Luludi

    Dobrý som v 16tt a mám vraj hraničné hodnoty toxoplazmózy beriem aj antibiotikum rovamycine a výsledky mám zatiaľ takéto: IgM negat., IgG 56, index avidity 0,332. Otázka je či mám mať obavy alebo nie. Ďakujem