Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,822 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Som tehotná?

    , Autor: Ria12

    Dobrý deň, poslednú menštruáciu som mala 7.2., cyklus mám dlhý 35 dní, nasledujúca menštruácia má byť 14.3. a beriem duphaston. Od 24.2. ma bolia prsia (nikdy predtým ma ešte neboleli), taktiež ma začala po večeroch páliť záha, v podbrušku pociťujem akoby menštruačné kŕče, som veľmi unavená a cítim sa byť nachladená. V posledných dňoch som si spravila 5 tehotenských testov a všetky mi vyšli pozitívne. Nedávno som si zlomila ruku a som po dvoch operáciách a tento týždeň mi začalali rehabilitácie a potrebujem potvrdiť alebo vylúčiť graviditu aby nenastala kontraindikácia s procedúrami. Problém je, že na gynekologickej ambulancii mi dali termín na vyšetrenie až o tri týždne. Volala som tam dneska opäť a prosila som ich o skorší termín vzhľadom na situáciu a sestrička mi povedala, že musí mi meškať menštruácia inak ma nevyšetria, že hcg môžem mať zvýšené z ovulácie, že pozitívny test ešte nič neznamená a že iné ženy nato prídu až v neskorších mesiacoch a dovtedy fungujú normálne. Lenže ak je tu možnosť, že naozaj som tehotná, tak nerozumiem prečo mi nemôžu spraviť aspoň krvný odber ešte pred termínom očakávanej menštruácie. Tie rehabilitácie sú pre mňa dôležité aby som mala čím skôr ruku plne funkčnú a mohla sa vrátiť do zamestnania ale na druhej strane prečo by som mala zbytočne ohrozovať plod ak je tu možnosť, že som tehotná. Tiež nevylučujem možnosť, že som mohla otehotnieť ešte pred poslednou menštruáciou počas januára. Zatiaľ sa neteším predčasne aby som nebola sklamaná ale neviem ako mám postupovať, na rehabilitaciach som dneska oznámila možnú graviditu ale potrebujú k tomu lekárske potvrdenie. Mám skúsiť ísť za obvodnou lekárkou alebo na pohotovosť?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám vyšiel pozitívny tehotenský test, tak ste tehotná. Nič to však nehovorí o tom, či je tehotenstvo správne uložené v maternici alebo či je prosperujúce, to sa potvrdí ultrazvukom cca. 6. týždňov od vynechania menštruácie. Je zaujímavé, že sa nechránite, ak nemáte vyriešený zdravotný stav.

Podobné otázky

  • Môžem byť tehotná??

    , Autor: Pauli24

    Pekný večer.
    Je pravdepodobné, že môžem byť tehotná?
    Poslednú menštruáciu som mala od 25.-28.2. Podľa kalendára mi vychádzala ovulácia na 11.3.
    S partnerom sme mali nechránený sex 10.3.
    Kedy najskôr viem zistiť či som tehotná? Ďalšiu menštruáciu by som mala mat až 25.-28.3.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počkajte až vám vynechá menštruácia a týždeň po tomto termíne si spravte tehotenský test. Pravdepodobnosť graidity počas jedného ovulačného cyklu je pomerne malá.

  • Lieky na bolesť a uvoľnenie svalstva

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu lieky na bolesť chrbta (kríže, krčná chrbtica atď.) a lieky na uvoľnenie svalstva spôsobiť problémy alebo potrat ak by som ich užívala a nevedela som, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa užívajú lieky takto na začiatku tehotnosti, tak plod reaguje systémom všetko alebo nič.
    Buď sa potratí, ak bol zasiahnutý, alebo prežije a nie je liekmi poškodený. Takže ak tehotenstvo pretrváva, plod nebol poškodený. Avšak drvivá väčšina liekov plod neohrozuje ani na začiatku tehotnosti.

  • Tabletka po

    , Autor: Tati123

    Dobrý večer, mala som nechránený pohlavný styk, v noci z 10.2. na 11.2. ale priateľ sa do mňa nespravil. Užila som tabletku po Apreg, približne po 39 hodinách. Mávam kratší menštruačný cyklus, približne 21 dní, takže som mala dostať menštruáciu 11.2. ale nedostala som ju. Dnes, 12.2. som mala príznaky podobné menštruácii (bolesť brucha atď) ale užila som aj tak tabletku po, pretože sa chcem tehotenstvu vyhnúť. Po 2 hodinách od užitia tabletky sa dostavilo krvácanie, môže sa jednať o menštruáciu alebo je to spôsobené tabletkou? Vedeli by ste mi keď tak poradiť, kedy je vhodné spraviť si tehotenský test alebo ísť k lekárovi aby mi zistil či som tehotná? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to krvácanie spôsobené vysokými dávkami hormónov, takže môžete mať teraz narušený cyklus. Treba počkať na ďalšiu menštruáciu, ktorá by mala prísť do 6 týždňov. Potom si určite dajte predpísať normálnu antikoncepciu.

  • Analny styk

    , Autor: Rena2023

    Dobrý deň,prosím Vás ak sme s partnerom striedali análny a vaginálny styk počas milovania može to spôsobiť nejakú infekciu, zápal, prípadne potrat ak sa to stalo v čase keď som nevedela, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné zanesenie baktérii z konečníka do pošva pri takýchto praktikách, ale tieto baktérie nezvyknú robiť klinickú infekciu. Imunita pošvy a jej prirodzená mikrobiálna flóra si s tým poradia. Potrat to nespôsobí určite.

  • tehotna?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcem sa opytat..s partnerom som mala nechraneny pohlavny styk tyzden po menstruacii,ale nespravil sa do mna,ale ja mam aj tak stresy,ze pocas sexu mu mozno nieco uniklo a tabletku po uz uzit nechcem,kedze som ju mala asi pred dvoma tyzdnami.je velka pravdepodobnost,ze som tehotna? kedy by som si asi mala spravit test?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko je síce veľmi malé ale nedá sa to vylúčiť. Nechápem, prečo si nedáte predpísať hormonálnu antikoncepciu, ak opakovane máte nechránený styk s partenorm a dieťa nechcete.