Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kedy otehotniet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat aj na vas nazor mam 30 rokov 3 rocneho synceka ktory bol na sekciu beriem antikoncepciu poslednu davku este cca tyzden a tak po dohodnuti s lekarom antikoncepciu vysadzam nakolko mam aj nechutenstvo na styk a aj poslednu dobu strasne vysoky tep vsetky testy a vysledky mam dobre takze je to asi z chrbtice.planujeme druhe babo ale kedy po antikoncepcii je najvhodnejsie otehotniet aby v telke uz neboli ziadne hormony aby to nemalo vplyv na plod?dakujem velmi pekne za info

Podobné otázky

  • HAK a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    P. Doktor, ja by som Vás poprosila o názor, kedy otehotnieť po vynechaní HAK. Ukončila som branie tbl v novembri a odvtedy sa mi už 2x dostavila menštruácia. Potrebujem ešte počkať s počatím???ďakujem

  • kedy otehotnieť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som 3 mesiace po potrate (v 6.týždni tehotenstva, bez kyratáže), a mala som už 2 menštruácie po potrate. Možem sa pokúsiť otehotnieť už tento mesiac, alebo mám radšej počkať? Ďakujem za odpoveď.

  • kedy otehotniet?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor, chcela by som sa informovat kedy otehotniet po spontánnom potrate? Chceli by sme s manželom 2 dieta, najskôr sa nám nedarilo ani prvé splodit, tehotenstvo však bolo bezproblémové, druhé tehotenstvo skončilo v8tt - misset ab, potom som užívala pol roka horm. ant. a po nej som následne otehotnela.. Dodržiavala som všetky príručky, bola v pohode, vzdala sa dokonca aj kávy no napriek tomu nasledoval spontánny potrat v 6tt. Užívala som len acidum folicum. Čo by mi mal gynekolog ešte predpísať, aby bolo nasledujúce tehotenstvo v poriatku? Naozaj musím znova pol roka čakať kým sa začneme pokúšať o bábo? Je to normálne že som v priebehu roka prišla o 2 plody? Dá sa tomu nejako predísť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič Vám nemusí predpísať, pretože nič nepomáha, oplodnenie je náhodné a občas sa stane, že sa nestretne zdravá spermia alebo zdravé vajíčko a potratí sa, nedá sa to ničím ovplyvniť.
    Počkajte 3 mesiace a znovu možete skúšať, lieky nemusíte brať.
    Dva potraty ešte nič neznamenajú, može ísť o náhodu, ak už máte jedno zdravé dieťa.

  • kedy otehotniet po ockovani

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa opytat, kedy je vhodny cas na otehotnenie po ockovani proti rakovine krcka maternice, bola som ockovana ockov. latkou Silgard, uz mam za sebou vsetky tri ockovania, dakujem

  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    chcela by som sa spytat na otehotnenie jeden den pred menstruaciou. Menstruaciu som mala pravidelne kazdych 30-31 dni. Meranim bazalnej teploty pocas 3 mesiacov som nic nezistila, lebo mi kolisala, hoci bola merana presne v tu istu hodinu pred vstavanim z postele. A ked som s manzelom mala styk jeden den pred menstruaciou (podla neho sa nic nemoze stat) a posledny den menstruacie (7.den), otehotnela som, hoci som o tom netusila, lebo na druhy den som dostala menzes tak ako mal prist. Ja som to zistila az o mesiac neskor, ked som ho uz nedostala. Ked mi vyratuvali termin porodu podla menstruacie, tak to malo byt 13.4., maly sa na svet nepytal, nechali ma prenasat 8 dni a potom porod vyvolali. Tak neviem, kedy skutocne bola ovulacia? Odvtedy sa na bazalnu teplotu a ani ine povery, kedy otehotniet a kedy nie nespolieham a pouzivam hormonalnu antikoncepciu.
    Dakujem za odpoved. Prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s poslednou vetou možno iba súhlasiť. 40% žien udáva nesprávny termín poslednej menštruácie, alebo má ovuláciu nepravideľne. Doležitý na stanovenie termínu je ultrazvuk, najlepšie v 8.-9. týždni. Ovuláciu može vyvolať niekedy aj dobrý orgazmus, pochvala pre manžela.
    HOrmonálna antikoncepcia je najspoľahlivejšia a má mnoho priaznivých účinkov. Katolický fanatizmus v tomto prípade určite nie je namieste, zatiaľ všetky páry, čo poznám, čo používali Billingsovu metódu majú aspoň jedno neplánované dieťa.