Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kedy otehotniet?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor, chcela by som sa informovat kedy otehotniet po spontánnom potrate? Chceli by sme s manželom 2 dieta, najskôr sa nám nedarilo ani prvé splodit, tehotenstvo však bolo bezproblémové, druhé tehotenstvo skončilo v8tt - misset ab, potom som užívala pol roka horm. ant. a po nej som následne otehotnela.. Dodržiavala som všetky príručky, bola v pohode, vzdala sa dokonca aj kávy no napriek tomu nasledoval spontánny potrat v 6tt. Užívala som len acidum folicum. Čo by mi mal gynekolog ešte predpísať, aby bolo nasledujúce tehotenstvo v poriatku? Naozaj musím znova pol roka čakať kým sa začneme pokúšať o bábo? Je to normálne že som v priebehu roka prišla o 2 plody? Dá sa tomu nejako predísť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič Vám nemusí predpísať, pretože nič nepomáha, oplodnenie je náhodné a občas sa stane, že sa nestretne zdravá spermia alebo zdravé vajíčko a potratí sa, nedá sa to ničím ovplyvniť.
    Počkajte 3 mesiace a znovu možete skúšať, lieky nemusíte brať.
    Dva potraty ešte nič neznamenajú, može ísť o náhodu, ak už máte jedno zdravé dieťa.

Podobné otázky

  • kedy otehotnieť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som 3 mesiace po potrate (v 6.týždni tehotenstva, bez kyratáže), a mala som už 2 menštruácie po potrate. Možem sa pokúsiť otehotnieť už tento mesiac, alebo mám radšej počkať? Ďakujem za odpoveď.

  • Chceme bábätko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Pred pol rokom som vysadila antikoncepciu. Odvtedy mám veľmi nepravidelnú menštruáciu, minulý mesiac som ju nedostala dokonca vôbec. Môj gynekológ mi pichol agolutín, po ktorom som síce menzes dostala ale veľmi slabý. Bral mi krv na hormonálny profil. Na základe výsledkov mi predpísal duphaston 2x1 tabletu od 14. dňa cyklu a potom keď dostanem menštruáciu tak mám užívať clostilbegyt. Môžte mi prosím pvoedať, či je to vážne a či mám šancu niekedy otehotnieť? V čom je problém? S partnerom praktizujeme nechránený styk vyše 2 mesiacov. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne by som Vám dal iba duphaston. Clostyrbegyt by som nasadil až po roku nechráneného styku. Zatiaľ nespadáte do kategórie neplodných ale iba máte nepravideľnú menštruáciu. Hormonálna anlýza jedného cyklu nie je smerodajná.