Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prosim pomozte

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mam 17 a chcela by som sa opýtat ci mozem byt tehotná. Vždy som dostala do týždna menzes a naposedy mi meskal presne dva tyzdne robila som si tehotensky a vysiel negativne a vzdy som mavala pred menstruacne bolesti a teraz nie styk som mala ale chraeny ale moho sa tam nieco dostar pred stykom neviem teraz mi zase meska uz 11 dni a ani ma nic neboli bola som u gynekologicky pred tym jak som mala dostat posedny menzes a robila mi vysetrenie vaginalnou sondou a nehovorila nic take a pred pisala mi antikoncepciu a po styku som mala este take palenie a svrbenie a zeleno zlty vytok nezapachajuci a citim v bruchu pohyby a nafuknute brucho mam mozno si to len namyslam neviem DAKUJEM za odpoved

Podobné otázky

  • Velmi caste zvracanie - bojim sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan MUDr Jozef,
    S priatelkou cakame babatko a sme v 9 tyzdni a 5 dni.
    Zacinam sa bat o svoju priatelku pretoze neudrzi v sebe ani vodu a jedlo uz vobec nie. Pan doktor on zvracia 20 - 30x denne. Minuly tyzden bola v nemocnici kde ju drzali 3 dni a pustali do nej infuziu. Potom prisla domov a opat to zacalo a ovela castejsie ako pred tym. Vcera to bolo uz tak zle ze sme isli na pohotovost vnoci kde jej dali opat infuziu a injekciu do zadku,zaroven urobili ultrazvuk a zistili ze babatko je v poriadku, co sme velmi stastny. No ked sme isli domov uz ju napinalo a doma opat zvracala. A dneska zvracala opat velmi casto. Skutocne neprehanam ked vam pisem ze zvracia viac ako 20 x denne. Vypije vodu a o 5 minut je von, Zje piskotky, a opat je to zachvilu von. Je slaba, lezi stale v posteli a ja sa o nu velmi bojim. Doktorka povedala ze to je normalne, ale tomu sa mi nechce verit. Co viem tak zeny zvracaju, tak 3 - 4 x ale ne preboha 20 a viac.
    Prosim pomozte mi a pripadne ma nasmerujte.

    Dakujem
    s uctou
    Lukas Hyrja
    Presov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Lukáš,
    volá sa to to hyperemezis gravidarum - nadmerné zvracanie tehotných. Až 50% žien v tehotnosti občas zvracia, či má nevoľnosť, ale takto závažné to nebýva často.
    Možem Vás ukľudniť, dieťaťu to vobec neškodí, paradoxne, čim je priateľke horšie, tým sa má plod lepšie.
    Skúsiť možete tabletky (pastilky) s obsahom zázvoru, ale nie vždy je to účinné. Z liekov sa podáva Torecan, ale hrozí u neho predávkovanie, preto my radšej podávame Degan.
    Vo Vašom prípade by som určite zvážil hospitalizáciu, niekedy stačí zmena prostredia a pacientke sa uľaví, jesť by mala v minimálnych dávkach a stále. Doležité je, aby bola zavodnená, skúste sladkú kokakolu /obsahuje cukor a kofeín/. Vačšinou sa stav zlepší aj samotný po 12. týždni.

  • genitalny herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moj gynekolog si mysli,ze mam genitalny herpes. Som panna a neviem odkial by som to mohla dostat. Mam to uz skoro 4 mesiace a vobec sa to nelieci a lekar mi povedal len,ze treba pockat. Nemoze to byt nieco ine? Co s tym mam robit? Vsade citam,ze nesmiem mat sex bez kondomu. Mozem mat vobec deti bez toho,aby som nakazila partnera? Prosim pomozte mi,velmi ma to trapi a uz naozaj neviem,co s tym mam robit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste ešte nemala styk (ani orálny) tak je hepres genietalis prakticky vylúčený. Okrem toho určite netrvá 4 mesiace, ide o akútny výsev.
    Netuším, čo tam máte, ale ak je to na koži možete navštíviť kožnú lekárku.

  • ????

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem vas poprosit o pomoc.Pred 10 mesiacmi som porodila,ale od v tedy akoby sa vo mne vsetko zmenilo nemam chut na milovanie vobec ma to nelaka ak aj mame sex s manzelom tak je to mozno 1-2 krat do mesiaca.Teraz mi to uz zacal aj vycitat,ja ho chapem ved kazdy mame svoje potreby,ale jednoducho vobec neamma nato chuta som rada ak je v robote a ja viem,ze to milovanie nebude vyzadovat.Rada by som toto zmenila a viedla taky zivot ako pred otehotnenim.Prosim pomozte mi som zufala.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    po porode je to úplne normálne, únava, hormonálne zmeny, sociálne zmeny.
    Až prestanete kojiť, stav sa mierne upraví.
    Pohovorte si s manželom, ak by pretrvával problém dobrá je aj konzultácia u sexuológa.

  • Obnovenie sexualneho zivota po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som Vas poprosit o radu ohladom obnovenia sexualneho zivota po pôrode. Porodila som 13.1.08 a priblizne do 2 mesiacov som sa velmi bala zacat aktivne zit sexualnym zivotom. Strach som mala nielen z bolesti, ktoru som po pôrode prezivala takmer 8 tyzdnov, ale aj z nechceneho otehotnenia. Na prehliadke po sestonedeli mi lekarka predpisala antikoncepciu Cerazette, ktoru uz uzivam priblizne 1 a pol az 2mesiace, takze mi uz nic nebranilo v tom, aby som zacala zit pohlavnym zivotom. Prvy, ani druhykrat sa nam to poriadne nepodarilo, tretikrat sme uz pouzili lubrikacny gel, no ani tak sa nam to nepodarilo, dostal sa tam priblizne do polovicky, dalej to vôbec neslo. Uvedomujem si, ze suchost posvy môze byt aj od antikoncepcie, ale preco sa to neda ani po pouziti lubrigacneho gelu? Je mozne ze som bola az priliz zasita? Po prehliadke mi lekarka povedala, ze je vsetko v poriadku a stichy sa mi celkom dobre zahojili, tak nedokazem pochopit kde je problem. Zo zaciatku sa to nedalo aj zo psychickeho hladiska, lebo nasa dcerka nam vecer nechcela spavat a stale sa zobudzala. Teraz uz ma 4 mesiace, pekne vecer spava, my sa snazime a nic. V sobotu sme to opat skusili, opat sa nam to podarilo len do polky, aj polohu sme zmenili, ku koncu sme sa asi dostali hlbsie a zabolelo ma to, tak sme s tym prestali. v noci som vsak krvacala, v nedelu tiez a v pondelok uz len trosku. Nebolo to uplne krvacanie, ale pripadalo mi to ako taky hnedy vytok, taky ako som mavala pri prehliadke ku koncu tehotenstva. Aj ma to tak bolelo... Pan doktor, prosim Vas, preco to nejde? Mavaju s tym starosti aj ine zeny po pôrode? Muzovi to pripada ako keby sa dobijal do bane...:-) Prosim pomôzte...a neposielajte ma k lekarovi, lebo ako som uz spomynala, bola som na prehliadke a vsetko bolo ok. Vopred dakujem za info.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podobné starosti má až štrvtina žien po porode. Je to normálne, poranené tkanivo sa hojí jazvou a tá sa musí "prisposobiť" pomerom.
    Vobec sa neznepokojujte, ozbrojte sa trpezlivosťou. Lubrikačným gelom nešetrite, najprv to skúste prstom až na doraz. Opatrne a neponáhľajte sa.
    Možno by sa dalo pomocť kúpou vibrátoru menších rozmerov a použiť ho (spolu s veľkou dávkou lubrikačného gelu) ako veselú predohru. Stav sa upraví, buďte trpezlivá.

  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den...neviem co sa so mnou deje..uz 7my mesiac beriem atk belara a posledny mesiac a uz aj tento tyzden mi je akosi zle od zaludka, bolia ma prsia, ale nezvacsili sa, pobolievaju ma vajecniky, akoby tlak, nekedy tak ze az krce, skoro stale..menstruaciu som mala 8.4 - bola normalnej intenzity,mozno aj silnejsia by som povedala, poslednu menstruaciu som mala 7.5, najprv spinenie a potom krvacanie, ako vzdy...tehotensky test som si robila teraz 14.5 a vysiel negativny...mozem byt aj napriek tomu tehotna??ja viem,ze ked sa tabletky uzivaju pravidelne, tak k tehotenstvu nemoze dojst, ja ich uzvivam pravidelne, ani antibiotika som nebrala,ale potom neviem,cim by mohli byt moje bolesti sposobene..gynekologicka ma vysmiala..ani mi ziadne testy nerobila..nemyslim len tehotensky, ale ani ziadne...mozu byt tieto moje problemy sposobene aj atk?? ja som nemala predtym ziadne problemy,iba som spinila prve tri mesiace a teraz od 6teho mesiaca mi je takto...prosim pomozte..dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotnosť je prakticky vylúčená. Ide zrejme o normálnu reakciu na gestagény v preparáte. Nič Vás neohrozuje. Ak by sa stav opakoval a bol by nepríjemný, skúste zmeniť preparát.